09:36 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Maldivli yabancı savaşçı ile röportaj: Neden ülkelerini bırakıp Suriye’ye gittiler?

Suriye’de Beşar Esed rejimine karşı savaşan Maldivli bir yabancı savaşçı, ABD’li gazeteci Bilal Abdulkerim’e röportaj verdi.

Abdulkerim’in yönettiği On the Ground News’e konuşan Hattab Maldivi isimli yabancı savaşçı, ülkedeki savaşa ve Suriye’ye neden gittiklerine dair merak edilen soruları yanıtladı.

Röportajın ilgili kısımları Mepa News okurları için tercüme edildi.

*

Bilal Abdulkerim: Suriye’ye ne zaman ve neden geldin?

Hattab Maldivi: Suriye’ye gelmemin ana sebebi, benim bakış açıma göre Suriyeli Müslümanların uluslararası toplumun önünde katledilmesi ve kimsenin onları umursamıyor olmasıydı. Hiç kimse bu Müslümanları savunmadı. Bir milyondan faza insan katledildi ama onlara uygun bir yardımda bulunulmadı.

Buna ek olarak, vicdanım böyle zulümler olurken buna aldırmamayı kabullenmedi. Dinim de beni İslam kardeşlerime yardım etmeye teşvik etti. Bu sebeple Suriyeli Müslümanlara yardıma geldim.

Gelişimin üzerinden yaklaşık 2 sene geçti.

Bilal Abdulkerim: Bazı insanlar sizin Maldivler’de radikalize olduğunuzu söylüyor. Eğer senin karşında biri oturuyor ve sana radikalize olduğunu söylüyor olsaydı ona ne derdin?

Hattab Maldivi: Ben durumu onların yorumladığı gibi kabul etmiyorum. Zira bugün radikalizm, aşırıcılık ve köktencilik gibi kavramlar İslam dinine karşı kullanılan silahlar durumunda. Bu silahları kullanarak kendi çıkarlarına hizmet etmeyi amaçlıyorlar.

Aynı zamanda bizim ülkemizde de peygamberimizi savunursak veya onun sünnetini takip edersek, seversek, İslam dinini savunmak için bir laf edersek, insanlar bunların radikal fiiller olduğunu söylüyor. Bu sebeple bu yorumu kabul etmiyorum.

Bilal Abdulkerim: Suriye’de kaç Maldivli var?

Hattab Maldivi: Aslında gerçek sayıyı bilmiyorum, ancak Maldiv yönetiminin bu tarz sayılar hakkında yalan söylediğini onaylayabilirim.

Bilal Abdulkerim: Ülkene, Maldivler’e dönmeyi düşünüyor musun?

Hattab Maldivi: Buraya gelme amacım buradaki Müslümanlara yardım etmekti. Ve buradaki insanların, Müslümanların, Allah’ın şeriatının adaleti ve koruması altında yaşama şansını elde etmelerini istiyorum. Ancak o gün geldiği zaman bu soruna gerçek bir cevap verebilirim.

DİĞER GELİŞMELER