17:53 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Macron patlama sonrası ikinci kez Beyrut’ta: Fransızların kardeşi gibisiniz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyrut’ta 4 Ağustos’taki patlamanın ardından Lübnan’a ikinci ziyaretini gerçekleştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, patlama sonrası Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yaptığı ikinci ziyarette hızla yeni bir hükümet kurulması çağrısı yaptı.

Macron, Beyrut’a patlama sonrası ikinci ziyaretini Pazartesi günü yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı’nın Lübnanlı siyasetçilerle yolsuzluk ve mali israfla mücadeleyi görüşmesi bekleniyor.

Beyrut Havalimanı’nda açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı “yeni hükümetin mümkün olan en kısa zamanda kurulması gerektiğini” söyledi.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Sağlık Bakanı Olivier Veran’ın eşlik ettiği Macron, Lübnan Devlet Başkanı Michel Aoun tarafından karşılandı.

“Lübnanlılar, Fransızlar için kardeş gibisiniz”

Macron Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Lübnanlılara verdiği sözü tuttuğunu yazdı: “Lübnanlılar, Fransızlar için kardeş gibisiniz. Size bir söz verdim: Beyrut’a geri dönerek acil yardımları değerlendirip yeniden yapılanma ve istikrar koşullarını sizinle birlikte inşa edeceğim”

En son resmi rakamlara göre 4 Ağustosta Beyrut limanında meydana gelen trajedide 188 kişi ölü, 6 bin 500’den fazla kişi yaralandı ve yaklaşık 300 bin kişi evsiz kaldı.

Fransa ve Birleşmiş Milletler tarafından 9 Ağustos’ta ortak yapılan video konferansta bu ülkeye 252,7 milyon Euro uluslararası yardım toplanmıştı.

Mustafa Edib’i yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi

Lübnan’da milletvekillerinin çoğunun desteğiyle hükümet kurma görevi, eski Almanya Büyükelçisi, yeni Başbakan Mustapha Adib’e verildi.

Üst düzey Lübnanlı yetkililer, atamada uzlaşıya varılmasında Macron’un arabuluculuğunun önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Lübnan’da hükümet, Beyrut’ta en az 200 kişinin ölümüyle sonuçlanan amonyum nitrat patlaması sonrası istifa etmişti.

Macron’un ziyareti sırasında bazı göstericiler ellerinde “Adib’e Hayır” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericiler, Adib’in atanmasının da ülkedeki mevcut siyasi durumun devamı olarak görüyor.

Ekim ayından bu yana meydanlarda olan protestocular mezhepsel ayrılıklar üzerine inşa edilen siyasi sistemin tamamen değişmesi çağrısı yapıyor.

DİĞER GELİŞMELER