15:54 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Lübnan’da akaryakıt fiyatlarının iki katına çıkması bekleniyor

Beyrut/Şarku’l Avsat

Lübnan hükümetinin akaryakıt kıtlığı krizini hafifletmek amacıyla, Merkez Bankası’nın sübvansiyonu kaldırma kararından önce 3 bin 900 Lübnan lirası üzerinden satışa sunulan akaryakıtı 8 bin liradan satma kararı alındı. Ancak bunun ardından akaryakıt fiyatlarının iki katına çıkması bekleniyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Merkez Bankası’nın akaryakıta yönelik sübvansiyonu kaldırma kararını görüşmek üzere Başbakan Hasan Diyab, Maliye Bakanı Gazi Vezni, Enerji Bakanı Rimun Gacar ve Merkez Bankası Riyad Selame ile dün bir toplantıda bir araya geldi.

Merkez Bankası Riyad Selame, toplantının ardından Reuters’a yaptığı açıklamada, sübvansiyonu kaldırma kararından önce 3 bin 900 Lübnan lirası üzerinden satılan akaryakıtın 8 bin liradan satılacağını, 8 bin liranın üzerindeki farkın ise devlet tarafından karşılanacağını bildirdi.

Açıklamada, Merkez Bankası’nın bu desteği karşılamak amacıyla Eylül ayı sonuna kadar maksimum 225 milyon dolar tutarında bir hesap açacağı bilgisi de yer aldı.

Bu kriz, 1975 ile 1990 yılları arasında yaşanan iç savaştan bu yana ülkenin tanık olduğu en kötü çöküş olarak kabul ediliyor.

Ülkedeki kriz kritik bir noktaya ulaşırken, hastaneler ve fırınlar gibi temel hizmetler kapılarını kapatmak veya kapasitelerini azaltmak zorunda kaldı.

Akaryakıt krizi, Merkez Bankası’nın artık yakıt ithalatını büyük ölçüde sübvanse edilen döviz kurlarıyla finanse edemeyeceğini açıklamasıyla bu ay daha da kötüleşti.

DİĞER GELİŞMELER