libya kaddafi rejiminin liderleri haric 179 tutukluyu serbest birakti 01
libya kaddafi rejiminin liderleri haric 179 tutukluyu serbest birakti 01

Libya, Kaddafi rejiminin liderleri hariç 179 tutukluyu serbest bıraktı

Libya Başsavcılığı Soruşturma Direktörü Savcı Sıddık es-Sur, geçen Nisan’dan 3 Temmuz’a kadar olan dönemde 179 tutuklunun serbest bırakılması için emir verdiğini belirterek, tüm tutukluların koşullarını en kısa sürede iyileştirmek için adli ve idari prosedürlerin halen devam ettiğini kaydetti. Başsavcı dün yaptığı açıklamada, tutukluların serbest bırakılması kararının, uluslararası ve ulusal insan hakları komiteleri ve organları tarafından Libya’daki duruma ilişkin hazırlanan raporların içeriğini ele alma yükümlülüğünün uygulanması çerçevesinde geldiğini belirtti. Başsavcı ayrıca, Organize Suç ve Terörle Mücadele Caydırıcılık Teşkilatı tarafından alınan önlemlerin yanı sıra, 2018 ve 2020 yılları arasında, Başsavcılık Ofisi tarafından verilen talimatlara yanıt olarak 3 binden fazla tutuklunun serbest bırakıldığına dikkati çekti.

Ancak serbest bırakılanların listesi yayınlanır yayınlanmaz eski rejime bağlı olanlar arasında bir öfke hali hakim oldu. Bu kişiler, önceki rejimin devrilmesinden bu yana gözaltına alınan özellikle de eski Libya İstihbarat Başkanı Abdullah es-Senusi ve Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Saadi Kaddafi’nin serbest bırakılmasını bekliyorlardı. Başkent Trablus’taki Islah ve Rehabilitasyon Kurumu’nda tutuklu bulunan Senusi’nin ailesi, Senusi’nin sağlık koşullarının kötü olduğunu belirtti. İnsan Hakları Ulusal Komitesi de Senusi’nin tedavi edilmediği için önemli ölçüde kötüleştiğini bildirdi.

Libya’daki İnsan Hakları Ulusal Komitesi, tutuklu ve mahkumların başta tedavi, sağlık hizmeti ve muayene olmak üzere haklarından yoksun bırakılmasının hukuk ve adaletin “ağır bir ihlali” olduğunu vurguladı.

Öte yandan, yerel medyada yer alan haberlere göre Başsavcı dün, Trablus’taki Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Komisyonu Başkanı Numan eş-Şeyh ve Komisyon Yardımcısı Amr Kadkud hakkında resmi belgelerde sahtecilik ve sahte kimliğe bürünme suçlarından hapis cezası verdi. İlgili kaynaklar, Numan eş-Şeyhin tutuklanmasını, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile geçen Salı Trablus’ta devletin genel bütçesini görüşmek üzere yaptığı görüşmeye bağladı. Toplantıya, Libya Merkez Bankası Başkanı Sadık el-Kebir ve Denetim Bürosu Başkanı Halid Şakşak katıldı. Toplantı, Tobruk’ta Temsilciler Meclisi’nin yetkilerinin ihlali olarak değerlendirildi.

Trablus’taki Askeri Bölge Savcılığı geçen yıl Ekim ayında Şeyh’in tutuklanmasına karar vererek, Şeyh’i daha önce Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ‘Askeri Tıp Kurumu ve Sağlık Bakanlığı’nın mali suistimallerine ilişkin Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’ndaki bir komite tarafından hazırlanan raporu saklamakla’ suçladı. Ancak Komisyon, o sırada emrin uygulanmasını reddederek, kendisinin egemen bir organın başı olduğunu ve dün olduğu gibi soruşturma için Temsilciler Meclisi’nin onayının gerekli olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …