corona 171020 syria
corona 171020 syria

Kuzeydoğu Suriye’de vaka sayısı yükselişte

 

Kuzeydoğu Suriye’deki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı sağlık kurumu, Nisan ayında ülkede ilk koronavirüs vakaları ortaya çıktığından bu yana rekor sayıda vaka oranı kaydedildiğini bildirdi. Dün 107 vaka, 2 can kaybı kaydedilirken Perşembe günü ise 115 yeni vaka ve 2 can kaybı teyit edilmişti.
Özerk Yönetim Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Ciwan Mustafa, söz konusu 4 can kaybının yaşça büyük erkeklerden olduğunu, böylece Kuzeydoğu Suriye’de toplamda 90 kişinin koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Salgının daha tehlikeli seviyelere ulaşılacağından korkulurken sağlık yetkilisi ise bölge halkını salgınla mücadelede sorumluluk almaya çağırdı. Salgının özellikle de kışın gelişiyle birlikte bölgeyi tehlike altına alacağını söyleyen Mustafa, “Herkesin dikkatli davranması, önlem alması, tıbbi tedbirlere dikkat ederek sağlığını koruması gerekiyor. Zirâ bireylerin korunması toplumun korunması anlamına geliyor” ifadelerine başvurdu.
Haseki’nin batısında bulunan Waşokani Kampı yönetimi de bu bağlamda katı önlemler aldı. Zirâ yerinden edilenler arasındaki öğrencilerin salgını yayacağından korkuluyor. Kamptaki önleyici tedbirler arasında, öğrencilerin aralarındaki sosyal mesafeye iltizam sağlayabilmeleri için ikisi sabah, ikisi ise akşam dönemi olmak üzere dört gruba ayrılması da bulunuyor. Söz konusu kamp, Barış Pınarı Harekatı kapsamında yaşanan çatışmalar nedeniyle Resulayn’daki evlerinden kaçan yaklaşık 12 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.

Kampın yönetici Muhammed Haco, salgının öğrenciler arasında yayılmaması için pek çok tedbir aldıklarını söylüyor. Kamptaki okulda en az 2 bin 400 öğrenci ve 135 hoca bulunuyor. Haco ise bu kadar çok sayıda öğrenciyi okul binasında barındırmak için gruplara ayırmaya karar verdiklerini söylüyor. Aynı zamanda, “Ortaokul ve liseleri üç saate ayırdık. Dört farklı grubun dersleri sabah 8’de başlayıp akşama doğru 4’te bitiyor” ifadelerini kullanıyor.
Söz konusu planın üç günde bir değiştirilmesi, her öğrencinin ders saatlerinde tekli sıralarda oturması, teneffüslerde, spor aktivitelerinde ve eğlence saatlerinde sosyal mesafeye dikkat edilmesi öngörülüyor.
Diğer yandan, Uluslararası Koalisyon İnsani İşler Koordinatörlerinden ve ABD Dışişleri Bakanlığından bir heyet, Haseki’nin doğusundaki Serekaniye Kampı’nı ziyaret etti. Bu ay başında açılan bu kampta bölgedeki çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılanlar da barınıyor. Kamp yönetiminin ifade ettiğine göre, söz konusu heyet yerlerinden edilmiş ailelerin içerisinde bulundukları durumu, kampın Haseki’deki Resulayn ve Rakka’daki Tel Abyad’dan da yerlerinden edilmiş kimseleri barındırma için genişletilmesi çalışmalarını inceledi.

Diğer yandan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çocuk felci için Halep’in doğu kırsalındaki Ayn el-Arab (Kobani) kasabasındaki aşılama çalışmalarını sonlandırdı. Özerk Yönetim bölgelerinde faaliyet gösteren yerel sağlık örgütü olan Kürt Kızılayı işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalar, toplamda 25 bin çocuğu kapsadı.

 


Kaynak: Şark-ul Evsat

İlginizi Çekebilir

İsrail füzeleri İran’a doğru ateşlendi

ABD medyası, İsrail’in İran’a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu. İran medyası ise, İsfahan kentinde havaalanı yakınında …

BM’den İran – İsrail çıkışı; “Kanlı misilleme döngüsü”

BM Genel Sekreteri Guterres, Orta Doğu’nun felaketin eşiğinde olduğuna dikkat çekerek “Artık bu kanlı misilleme …