05:42 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

Kremlin NATO’ya yeşil ışık yaktı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın, NATO üyesi ülkeler ile ortaklık ilişkisi kurabilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Peskov ayrıca, Türkiye ile ilişkilerin “çok önemli” olduğunu ve bölge için istikrar sağladığını belirtti.

Peskov, devlet televizyonu Rossiya-1’de yayımlanan “Moskova. Kremlin. Putin.” programında yaptığı açıklamada, Rusya’nın NATO ile oturup konuşabileceğini belirtti. Sözcü Peskov, “Çünkü yalnızca diyalog içinde, endişelerinizi karşı tarafa doğru bir şekilde iletebilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO İLE İLİŞKİLER

İlişkileri yeniden başlatma girişimlerine rağmen “ültimatom” ile kendilerine gündem dayatıldığını ifade eden Peskov, karşı tarafın bu eylemlerinin diyaloğu imkansız hale getirdiğini dile getirdi.

İttifakın, çatışmacı eylemler dışında başka işlevlere odaklanmadığını savunan Peskov, bu girişimlerin kıtada istikrarı bozduğunu anımsattı. Peskov, buna rağmen Rusya’nın, NATO ile yapıcı ilişkiler kurma yönündeki ilgisini koruduğunu bildirdi.

TÜRKİYE’Yİ ÖRNEĞİ

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatan Peskov, “Türkiye ile ilişkilerimiz NATO üyeleri ile bile ortaklık ilişkisi kurabileceğimizin mümkün ve gerekli olduğunun bir örneğidir.” ifadesini kullandı.

Bu ilişkinin, aynı zamanda “en üstünde ABD’nin olduğu söz konusu blokta, NATO üyesi devletlerin egemenliklerini koruyabileceğinin ve bölgesel güvenlik konusunda sorumlu bir pozisyon alabileceğinin kanıtı” olduğunu kaydeden Peskov, “Bu bağlamda Türkiye ile ilişkiler çok önemli ve daha da ziyade bu ilişkiler bölgemiz için istikrar sağlıyor.” diye konuştu.

 

DİĞER GELİŞMELER