kacirilan turk denizciler istanbul da 01
kacirilan turk denizciler istanbul da 01

Korsanlar tarafından saldırıya uğramışlardı, Türk denizciler İstanbul’da!

 Nijerya açıklarında Mozart gemisine düzenlenen korsan saldırısından sağ kurtulan 3 Türk denizci İstanbul’a geldi. İstanbul Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan denizciler, korku dolu anları anlattı.

Mozart gemisine düzenlenen baskından kurtulan gemiciler Furkan Yaren, İlhan Süha Tatlıgül ve Bahadır Yeşilalan’ın Gabon’dan Türkiye’ye geldi.

Kanlı korsan baskınından kurtulan Türk denizciler İstanbul Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu.

Geminin 4. Kaptanı Furkan Yaren yaptığı açıklamada: “Ben bu güne kadar sürekli takip eden, arayan, sevgili Cumhurbaşkanımıza, Dışişleri Bakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Uydu telefonundan sürekli bizi aradılar.

Şirketimizin kaptanlarına çok teşekkür ediyoruz. Aileme kavuşacağım inşallah. Türkiye’ye ayak bastım, Türk bayrağını gördüm. Mutluyum. İnşallah diğer arkadaşlar da en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar.

İlk tehlike anlarını anlatan Yaren, “İlk alarm geldiği zaman apar topar geminin emniyetli bölgesine doğru inmeye başladık. Emniyet kapılarımızı kapattık. Orada yardım beklemeye başladık. Sayılarını veremiyorum çünkü hatırlamıyorum. Onlar arkadaşlarımızı götürdükten sonra biz ortaya çıktık. Biz de Emniyetli bir yere, en kısa sürede gemiyi götürmeye çalıştık. Allaha şükür de getirdik. Gemide ufak tefek hasarlar oluştu ama şu an teknik ekibimiz tarafından düzeltiliyor.”

“CUMHURBAŞKANI SÜREKLİ BİZİ ARADI”

“Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun sürekli takip etti. Halimizi hatırımızı sordu. Arkadaşlarımızı geri getirmeye çalışacağını söyledi. Uydu telefonundan arayıp durumumu sordu. Gemiyi sordu. Nasıl olduğumuzu sordu. Kendisi çok ilgilendi bizimle. Allah ondan razı olsun. Çok teşekkür ediyorum kendisine.”

UZAK YOL BAŞ MÜHENDİSİ İLHAN SÜHA TATLIGÜL KORKU DOLU ANLARI ANLATTI

“42 yıldır bu işi yapıyorum. Bütün kadrom gidince mecburen iş başa düştü. Birkaç gün uyumadan gemiyi kurtarmaya çalıştık.

İlk saldırı başladığı uyarısı geldi tam yol verdik. 15 dakika sonra yakaladılar. Merdivenle güverteye çıkmaya başladılar. Hemen dümen dairesine kendimizi kilitledik. Yaklaşık 12 milimlik sacımızı var. Ama korku filmi gibiydi. Sürekli kapılara ateş ettiler, saatlerce balyozla vurdular. 6-7 saat uğraştılar. Ufak delik açınca bilinçsizce içeri ateş ettiler. Allah rahmet eylesin Azeri arkadaşımız o esnada vefat etti. Deliği büyüttüler. İçeri girmeye başladılar. Üstümü halatlarla kapadım göremediler beni. Diğer arkadaşları alıp gittikten sonra ben çıktım normal operasyonu yaptım. Bizi aradılar ama bulamadılar. İki kişi bıraktılar, zaten onlar da yaralıydı. Umarım rehin alınan arkadaşlarımız da en kısa sürede kurtulup ailelerine kavuşurlar.”

BAHADIR YEŞİLALAN: DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM

“Hükümetimize, Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederim. Dışişleri Bakanımıza; ayrıca Gabon’daki büyük elçimize ayrıca çok teşekkür ederim. Her dakika yanımızda oldu. 15 arkadaşımız esir çok detaya girip ailelerini üzmek istemiyorum; zaten 4. kaptanımız ve baş mühendisimiz her şeyi anlattı. Bize destek olan herkese teşekkür ederim.”

23 Ocak’ta Nijerya’nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutlarının saldırısına uğramıştı. Lagos’dan Güney Afrika’nın Cape Town kentine ilerleyen gemideki 19 kişilik mürettebattan 15’i kaçırılmış, Azerbaycan uyruklu 1 kişi öldürülmüştü. Gemi, 3 personelle Gabon’un Port-Gentil Limanı’na hareket etmişti.

İlginizi Çekebilir

Cami imamı silahlı saldırıda öldürüldü

Hatay’da bir imam, sabah namazı için camiye gittiği sırada husumetli komşusu tarafından öldürüldü. Cinayet zanlısı …

Korkunç toplu katliam; çocukları bile kurşuna dizdiler!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Burkina Faso ordusunun yüzlerce köylüyü katlettiği 25 Şubat katliamını belgeledi İnsan …