08:59 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Kongo’da İtalyan büyükelçinin öldüğü saldırının detayları

Kongo'da İtalyan büyükelçinin öldüğü saldırının detayları

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde İtalya Büyükelçisi Luca Attanasio'nun öldürüldüğü saldırının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde İtalya Büyükelçisi Luca Attanasio'nun öldürüldüğü saldırının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Attanasio, dün öğle saatlerinde ülkenin doğusundaki Goma bölgesinde, Birleşmiş Milletler'e (BM) ait bir konvoya düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.

Attanasio'nun yanı sıra saldırıda bir İtalyan askeri polisi ve Kongolu bir şoför de ölmüştü.

Saldırının detayları

Saldırının, Attanasio'nun Goma'dan Kuzey Kivu ilinin Rutshuru yerleşimine gittiği sırada düzenlendiği belirtildi. İtalyan büyükelçinin, Dünya Gıda Programı'na (WFP) bağlı bir okul çalışmasını ziyaret amacıyla bölgeye gittiği ifade edildi.

Saldırıda, BM konvoyundaki bazı yolcular da yaralandı.

Konvoya herhangi bir güvenlik personelinin eşlik etmediği kaydedildi.

Olayın, başkent Kinşasa'ya kuş uçuşu 1600 kilometre mesafedeki bölgede yaşanması ve büyükelçinin başkentten bu kadar uzak bir bölgede olması da dikkat çekti.

kongoitalya1.jpg

Saldırıyı üstlenen herhangi bir grup olmadı. Sosyal medyada IŞİD destekçisi grupların olayı memnuniyetle karşıladığı kaydedildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında birçok silahlı milis grubun faaliyet gösterdiği biliniyor. IŞİD'in de bölgede faaliyet gösteren bir yapılanması bulunuyor.

Kuzey Kivu valisi Carly Nzanzu, ziyarete dair yerel yetkililere bilgi verilmediğini belirtti. Saldırının, bölgede güvenlik güçleriyle isyancı milisler arasındaki çatışmalar sırasında meydana geldiğini ifade eden Nzanzu, saldırının ayrıntılarını şöyle aktardı:

"İsyancılar WFP konvoyunu silah sıkarak durdurdular. Büyükelçi dahil tüm yolcuları araçlarından indirdiler. Hayatta kalanların aktardığı bilgilere göre, büyükelçiden para istediler.

Yolcuları ve büyükelçiyi çalılıklara götürdüler. Birkaç dakika sonra Kongolu sürücüyü ve büyükelçinin korumasını öldürdüler."

Saldırının gerçekleştiği Virunga Ulusal Parkı'nda uzun süredir park korucuları ile isyancı milis gruplar arasında çatışmalar yaşanıyordu.

Attanasio, ülkede bugüne dek öldürülen ikinci batılı büyükelçi oldu. 1993 yılında Fransız Büyükelçi Philippe Bernard, ülkenin başkentinde çıkan protestolar sırasında öldürülmüştü.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER