46237
46237

Kenya askerlerini Somali’den çekmeye hazırlanıyor

Kenya ordusunun Somali’den çekilmek için gerekli planlamaları yapmaya başladığı belirtiliyor.

Kenya ordusu 8 yıldan uzun süren askeri müdahalenin ardından Somali’den çekiliyor.

Başta Somali’nin güney komşusu Kenya olmak üzere, Somali’deki Afrika Birliği Misyonu (AMISOM) askerlerinin tamamının Aralık 2021’e kadar ülkeden çekilmesi bekleniyor.

Kenya Savunma Kuvvetleri’nin bu kapsamda Somali’den çekilmeye yönelik planlamalarını yapmaya başladığı aktarılıyor. Bu doğrultuda öncelikle, Mogadişu hükümeti güçlerinin El Kaide’nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab’a karşı savaşı tek başına yürütebilmesi için gerekli şartların sağlanmasına odaklanılacak.

Bunun ardından Somali-Kenya sınır hattında Eş Şebab’ın güçlü olduğu Jubaland’dan çıkarılması, bölgede gerçekleştirilecek yatırım projeleri ile halkın Eş Şebab’a desteğinin kesilmesi planlanıyor. Bundan sonra ise Eş Şebab’ın Kenya’ya sınır ötesi saldırılar düzenlediği Somali-Kenya sınırının kontrol altına alınması geliyor.

Son olarak ise ülkede Eş Şebab’a yönelik desteğin azalması için sosyal, siyasi ve askeri hamlelerde bulunulacağı belirtiliyor. Bu planların ne boyutta uygulanabileceği ve yabancı güçler çekildikten sonra Somali’de Eş Şebab’ın gücünün artıp artmayacağı merak konusu.

Kenya, Etiyopya, Burundi, Cibuti, Gana, Nijerya, Sierre Leone ve Uganda’nın askeri birliklerinden oluşan AMISOM, ABD tarafından yoğun bir biçimde destekleniyor.

19 Ocak 2007 tarihinde teşkil edilen AMISOM, ülkede Eş Şebab’a karşı savaşın başını çekiyor.

Kaynak: Mepa News

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …