kabe nin ortusu degistirildi 01
kabe nin ortusu degistirildi 01

Kabe’nin örtüsü değiştirildi!

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Başkanlığı, her yıl olduğu üzere bu yıl da hacı adaylarının vakfe için Arafat’a çıktığı arefe gününde Kabe’nin örtüsünü (Kisve-i Şerif) yenisiyle değiştirdi.

Kral Abdulaziz Kisve-i Şerif Kompleksi’nde üretilen yeni örtü, görevli ekipler tarafından Kabe’ye giydirildi.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Dr. Saad el-Muhaymid, “Kabe’nin eski örtüsü indirilerek, 4 ayrı parça ve Kabe kapısına yerleştirilen bir örtü olmak üzere beş parçadan oluşan yeni örtüsü giydirildi. Dört parçanın her biri ayrı ayrı Kabe’nin en tepesine, eskisinin yerine konulmak için yükseltildi. Eski örtü bir taraftan çekilirken, yerine yenisi konuldu. Yeni örtünün bir tarafı en yükseğe sabitlenerek, eski örtünün bir tarafının ipleri çözüldükten sonra yan taraftan düşürülerek yeni örtünün bir köşesi yerleştirildi. Yeni örtü yukarı aşağı hareket ettirilerek eskisi alttan düşürüldü ve yerini yenisi aldı. Bu işlem her bir taraf için dört kez tekrarlandı” dedi. 

Muhaymid Kabe örtüsünü değiştirme işlemine ilişkin açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

“Daha sonra Kabe’yi kare şeklinde çevreleyen kuşak, örtünün üzerine düz bir çizgide dengelenerek yerleştirildi. Bu işlem önce Kabe taşının olduğu taraftan başladı, çünkü örtünün üst kısmında özel bir açıklığa sahip bir oluk var. Sonra tüm kenarlar sabitlendikten sonra yukarıdan aşağı doğru düğümlenerek sabitlendi. Bu işlemler tamamlandığında daha fazla zamana ve ustalığa ihtiyaç duyan Kabe kapısına yerleştirilen örtü yerleştirildi. Alttaki siyah örtü üzerine yaklaşık 3.30 metre genişliğindeki kapı örtüsü için bir açıklık yapıldı. Ardından kapı örtüsünün kumaşını altından sabitlemek için siyah kumaşta üç delik açıldı ve en son kenarlarından düğüm atılarak kapı örtüsü sabitlendi.”

14 metre yüksekliğinde olan örtüde, jakar usulüyle işlenen ‘Ya Allah’, ‘La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah’, ‘Allah Celle Celaluhu’, ‘Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahi el-Azim’, ‘Ya Hannan Ya Mennan’ yazıldığı 95 santimetre genişliğinde Kabe kuşağı bulunuyor.

Muhaymid, Kabe örtüsünün 200 zanaatkar tarafından üretiminde siyah renge boyanan yaklaşık 670 kilogram ham ipek, 120 kilogram altın ve 100 kg gümüş iplik kullanıldığını da sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …