11:28 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

Joe Biden: Ortadoğu’nun istikrarı için nükleer programla ilgileneceğiz

İran’ın ‘nükleer babası’ olarak anılan Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesinin ardından ülkede nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasına karar verildi. Bu gelişmelerin gölgesinde 20 Ocak’ta Beyaz Saray’a çıkacak olan Joe Biden, konuya ilişkin Türkiye’nin de adını geçirdiği bir değerlendirmede bulundu.

3 Kasım’da yapılan seçimlerde ABD Başkanı seçilen Demokrat Joe Biden, New York Times gazetesine telefonla bir mülakat verdi.

Thomas L. Friedman’a konuşan Biden, “Bakın, hassas füzelerden ve bölgeyi istikrarsızlaştıran başkaca tüm her türlü şey hakkında çok fazla konuşuluyor. Fakat bölgede biraz istikrarı sağlamak için en iyi yol, nükleer programla ilgilenmek” ifadelerini kullandı.

Joe Biden, sözlerine şöyle devam etti:

“İran nükleer bomba elde ederse, bu, Suudiler, Türkiye, Mısır ve diğerleri üzerinde kendi nükleer silahlarını elde etmek için muazzam bir baskı yapacak. Dünyanın o bölümünde ihtiyacımız olan en son kahrolası şey nükleer kapasitenin artırılması.”

Biden, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla danışma halinde, füze programına eğilmenin yanı sıra İran’ın nükleer kısıtlamalarını sıkılaştırmak ve uzatmak için müzakerelerle ve sonraki anlaşmalarla ilgileneceğiz” dedi.

RUHANİ’YE RAĞMEN ONAYLANDI

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK), nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasını ve nükleer tesislerdeki denetimlerin sınırlandırılmasını zorunlu kılan yasa tasarısını Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet üyelerinin karşı çıkmasına rağmen bugün onaylamıştı.

İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade’ye yönelik suikastın ardından Meclis’e getirilip onaylanan yasa, İran Atom Enerjisi Kurumu’nun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor.

Nükleer anlaşma, İran’a uranyumu en fazla yüzde 3,67 zenginleştirebilme izin veriyordu.

DİĞER GELİŞMELER