08:31 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

James Jeffrey: Türk ekonomisini yıkmaya hazırdık!

ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Al Monitor haber sitesine verdiği röportajda, Türkiye’ye yönelik kirli planları itiraf etti. Jeffrey, Ankara yönetiminin Ekim 2019’da Rojava’da başlattığı operasyonları durdurması için ABD’nin devreye girdiğini belirterek, Türkiye’nin operasyonlarına son vermemesi durumunda, “Ekonomilerini yıkmaya hazırdık” dedi.

ABD’nin Türkiye eski Büyükelçisi ve eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Al Monitor haber sitesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BIDEN’A ERDOĞAN TAVSİYESİ

ABD’li diplomat, “Biden yönetimine Erdoğan’la en baştan nasıl bir ilişki kurmasını tavsiye edersiniz?” sorusuna ise “Öncelikle Erdoğan’ı Türkiye’den ayrı düşünmelisiniz” yanıtını verdi. Biden için öncelikli olan beş meseleyi Çin, Rusya, Kuzey Kore, İran’la nükleer anlaşma ve iklim krizi olarak sıralayan Jeffrey, “Altıncı konu Türkiye çünkü ilk beşin ikisini, İran ve Rusya’yı doğrudan ilgilendiriyor. Ve sekiz veya dokuzuncu sırada yer alacak olan terörizm meselesini de ilgilendiriyor” dedi.

Erdoğan’ın güç konusunda iyi değerlendirmelerde bulunduğu yorumu yapan Jeffrey, şu ifadeleri kullandı: “Mantıklı bir aktör. Dolayısıyla eğer Joe Biden dünyayı bugün birçoğumuzun gördüğü gibi neredeyse eşitler arasındaki bir yarış olarak görürse, Türkiye son derece önemli bir yere geliyor. Erdoğan’ın sadece sekiz ayda İdlib, Libya ve Dağlık Karabağ’da yaptıklarına bakın. Bu üç yerde de, Ruslar veya onların müttefikleri kaybetti.”

 

— Al-Monitor (@AlMonitor) December 10, 2020

“TÜRKİYE OLMADAN İŞ YAPAMAYIZ”

Tükiye’nin çok önemli bir NATO müttefiki olduğunu söyleyen Jeffrey, “İran’a karşı koruma sağlayan anti-balistik füze sisteminin tamamının merkezindeki NATO radarı Türkiye’de yer alıyor. Burada çok büyük askeri varlıklar bulunuyor. Türkiye olmaksızın Ortadoğu, Kafkaslar veya Karadeniz’de iş yapamayız. Ve Türkiye, Rusya ile İran’ın doğal rakibi” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNİ YIKMAYA HAZIRDIK”

Jeffrey, Ankara yönetiminin Ekim 2019’da Rojava’da başlattığı operasyonları durdurması için ABD’nin devreye girdiğini belirterek, Türkiye’nin operasyonlarına son vermemesi durumunda, “Ekonomilerini yıkmaya hazırdık” dedi.

DİĞER GELİŞMELER