06:13 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

İsrail’den Suriye’nin merkezindeki Hizbullah mevzilerine hava saldırısı

Şam-Londra/Şarku’l Avsat

 

İsrail bu hafta Suriye’ye ikinci hava saldırısını düzenledi.Suriye hava savunma sistemleri dün (Perşembe), Humus’un batı kırsalında bulunan Kusayr ilçesindeki Hizbullah askeri noktalarını hedef alan İsrail füzelerine karşılık verdi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya bilgi veren askeri kaynak “Perşembe günü şafak vakti, İsrail düşmanı Beyrut’un kuzeydoğusundan Humus’un batı kırsalındaki Kusayr bölgesinde bulunan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi. Hava savunma sistemimiz düşmanın füzelerine karşılık verdi ve çoğunu düşürdü. Saldırıda can kaybı olmazken sadece maddi hasar yaşandı” dedi. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise, Humus’un batı kırsalındaki İsrail hava kuvvetlerinin, Dabaa askeri havaalanı ve Kusayr bölgesindeki Lübnan Hizbullahı’na ait askeri bölgeleri hedef aldığını bildirdi.

Hizbullah, 2013 yılında Kusayr bölgesinde Suriyeli muhalif gruplara karşı ilk açık savaşını verdi. Suriye hükümet güçleri, şiddetli bir savaşın ardından aynı yılın Haziran ayında Hizbullah’ın desteğiyle bölgenin kontrolünü ele geçirdi.

SOHR’a göre Perşembe günü düzenlenen İsrail saldırıları, hedeflenen yerlerdeki silah ve mühimmat depolarının imhasıyla sonuçlandı.

Bu saldırı, İsrail’in bu haftaki ikinci hava saldırısı oldu. SOHR’a göre Pazartesi günü İsrail’in Halep’in kuzeyindeki bir bölgeyi bombalaması sonucu en az 5 İran yanlısı savaşçı öldürüldü. SANA, Suriye hava savunma sistemlerinin Halep’in doğu kırsalındaki İsrail füzelerine karşılık verdiğini ve çoğunun düşürüldüğünü bildirmişti.

İsrail geçtiğimiz yıllarda Suriye’de Suriye ordusunun mevzileri ile İran ve Hizbullah noktalarını hedef alan birçok hava saldırısı düzenledi.

İsrail, Suriye’de saldırılar gerçekleştirdiğini nadiren kabul ediyor. Ancak İsrail ordusu yıllık raporunda, 2020 yılında Suriye’de yaklaşık 50 noktayı bombaladığını belirtti, ancak saldırılarla ilgili ayrıntı vermedi. SOHR, önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail’in bu yılın başından beri Suriye’yi 14 kez hedef aldığını ve 40 noktayı vurduğunu, saldırılarda 99 rejim askerini, rejime bağlı milisleri, Hizbullah ve İran güçleri ile onlara bağlı milisleri öldürdüğünü bildirdi. Bunların 61’inin ise Suriyeli olmadığı kaydedildi.

Diğer taraftan İsrail, İran’ın Suriye’deki askeri varlığını sağlamlaştırma girişimleri olarak nitelendirdiği durumla mücadeleye devam edeceğini yineledi.

Suriye, 2011’den bu yana yaklaşık yarım milyon insanın ölümüne, altyapının büyük zarar görmesine ve milyonlarca insanın ülke içinde ve dışında yerinden edilmesine yol açan kanlı bir çatışmaya tanık oluyor.

Rusya: Savunma sistemleri 7 füzeyi imha etti

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Vadim Kulit, Suriye hava savunma sistemlerinin İsrail uçaklarının Suriye’deki noktalara attığı 7 füzeyi imha etmeyi başardığını, saldırı sırasında bir füzenin hedefini vurduğunu ifade etti. Rus askeri verilerine göre, İsrail’in 4 adet F-16 savaş uçağı pazartesiyi salıya bağlayan gece 23.39 ile 23.51 saatleri arasında ABD kontrolü altındaki et-Tanf bölgesi üzerinden Suriye hava sahasına girdi.

İsrail savaş uçakları, Halep şehrinin güneydoğusundaki noktalara 8 adet güdümlü füze gönderdi. Saldırıyı püskürtmeyi başaran Suriye hava savunma kuvvetleri ise Rus Pantsir-S ve Buk-M2 sistemlerini kullanarak 7 füzeyi imha etti. Kalan diğer füze ise Halep kırsalındaki Sifire bölgesinde bulunan Bilimsel Araştırma Merkezi binasını vurdu.

Hmeymim üssündeki bir Rus askeri sözcüsü, ilk kez İsrail saldırılarına karşı koyma sürecinin sonuçlarını açıklamış oldu. Savunma Bakanlığı bu saldırılar karşısında genellikle sessiz kaldı. Rusya diplomatik düzeyde, Suriye ordusuna veya ona bağlı birimlere bağlı hedeflerin doğasını ya da İsrail’in beklenen hedefler hakkında Rus tarafını bilgilendirmesini gerektiren askeri koordinasyon anlaşmalarına uymayışını defalarca kez eleştirdi. Ancak Moskova, İran varlığının veya Tahran’a bağlı güçlerin varlığının görünür olduğu yerleri hedef alan İsrail saldırılarını eleştirmekten her zaman kaçınmıştı.

DİĞER GELİŞMELER