19:48 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

İsrail’de okullarda aşılama başladı!

Dün (Salı), İsrail’deki Sağlık Hizmetleri aşı kampanyasını hızlandırmak ve vaka sayılarındaki artışı kontrol altına almak amacıyla okullarda koronavirüs aşısı yapmaya başladı.

Magen David Adom’dan bir sözcü, “Bugünden (dün) itibaren 12- 18 yaş arasındaki öğrenciler, ebeveynleri ile birlikte olmaları veya ebeveynlerinden yazılı bir izin getirmeleri şartı ile okullarında aşı yaptırabilir” dedi.

Okullarda ve sosyal merkezlerde yaklaşık 30 aşılama noktası kuruldu. İsrail’de yaz tatili başlamış olmasına rağmen birçok okul tatillerde çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

 

İsrail’de çocukların yüzde 24’ü iki doz aşı oldu

Sağlık Bakanlığı verileri, İsrail’de şu ana kadar 10 ila 19 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 36’sının en az bir doz BioNTech-Pfizer aşısı alırken, yüzde 24’ünün aşının iki dozunu da aldığını ortaya koydu.

Yaklaşık 9,3 milyonluk toplam nüfusun 5,7 milyonu aşının tek dozunu alırken, 5,2 milyonunun aşının iki dozunu da aldığı bildirildi. Bu sayının nüfusun yüzde 56’sını temsil ettiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’ndan bu sabah alınan verilerde ülkede Pazartesi günü 501 yeni Kovid-19 vakası kaydedildiği bildirildi.

Yediot Ahronoth gazetesine göre, İsrail’deki günlük vaka sayıları Mart ayından bu yana ilk kez 500’ü geçti. Okul çağındaki çocukların yeni enfeksiyonların yüzde 50’sinden sorumlu olduğu bildirildi. Sağlık yetkilileri günlük vaka sayısının gelecek hafta itibariyle bine ulaşabileceği noktasında uyarıda bulundu.

İsrail medyası, hastanelerde tedavi gören Kovid-19 hastalarının yarısından fazlasının bu sabah itibariyle aşılanmaya başladığını bildirdi.

İsrail Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, vatandaşlarını aşılama noktasında kullandığı Pfizer aşısının etkinliğinin yeni vakaları önlemede yüzde 64’lere gerilediğini doğruladı. Raporlar yeni vakaların yüzde 90’ının delta varyantından kaynaklandığını ortaya koydu.

İsrail ve Güney Kore, Pfizer şirketi tarafından üretilen Kovid-19 aşılarının takası noktasında anlaşma sağladı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett dün Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki takas anlaşmasının, İsrail’in Güney Kore’ye içinde bulunduğumuz ay sona ermeden ve aşıların son kullanma tarihleri geçmeden önce vatandaşlarını aşılaması noktasında 700 bin Pfizer aşı dozu göndermesini şart koştuğu belirtildi.

Karşılığında Güney Kore gelecek aylarda, Eylül veya Ekim gibi, aynı miktarda aşı dozunu İsrail hükümetine gönderecek.

Bennett son günlerde söz konusu anlaşmayı detaylandırmak üzere Pfizer şirketi CEO’su Albert Burla ile bir kaç görüşme gerçekleştirdi.

Bennett dün gece imzalanan anlaşmanın her iki ülkenin de yararına olduğunu vurguladı.

Söz konusu anlaşmanın İsrail ile başka bir ülke arasında imzalanan ilk aşı takas anlaşması olduğu belirtildi. Anlaşmanın, aşıların Güney Kore’ye ulaşmasının ardından incelenmeleri dahil olmak üzere, tüm prosedürler tamamlandığında yürürlüğe gireceği bildirildi.

DİĞER GELİŞMELER