israil ucaklari bakanlik binasini bombaladi 01
israil ucaklari bakanlik binasini bombaladi 01

İsrail uçakları Bakanlık binasını bombaladı!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “daha bitmedi” diyerek abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürdüreceklerini belirtti. İsrail savaş uçakları, Gazze’nin batısında bulunan Filistin İçişleri Bakanlığı binasını vurdu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 10 Mayıs’tan bu yana İsrail’in Gazze saldırılarında 126 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısının ise 950’ye yükseldiği ifade edildi.

 

Koltuğunu kaybetmemek için bölgeyi ateşe attığı belirtilen Netanyahu, yayınladığı görüntülü mesajda, gerilimi tırmandıracak açıklamalarda bulundu.

“HENÜZ BİTMEDİ”

Filistinli direniş örgütü Hamas’ın üst düzey isimlerine her yerde ulaşabileceklerini savunan Netanyahu, “Henüz bitmedi. Şehirlerimizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini yeniden sağlamak için her şeyi yapacağız.” ifadesini kullandı.

 

 

BAKANLIK BİNASINI VURDULAR

İsrail savaş uçakları, Gazze’nin batısında bulunan Filistin İçişleri Bakanlığı binasını vurdu.

İSRAİL ORDUSU: SURİYE’DEN İSRAİL TARAFINA 3 ROKET ATILDI

İsrail ordusu, Suriye’den İsrail’in kuzeyine 3 roket atıldığını ve herhangi bir hasar oluşmadığını bildirdi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Suriye’den İsrail tarafına atılan roketlerden ikisinin işgal altındaki Golan Tepeleri’nde boş araziye, birinin de Suriye topraklarına düştüğü belirtildi.

Roketlerin herhangi bir hasara neden olmadığı ifade edildi. Önceki gün de Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine 3 roket atılmış, atılan roketler Celile bölgesindeki sahil kesimine düşmüş, can ve mal kaybına yol açmamıştı.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: ABD’NİN SESSİZLİĞİ GAZZE, BATI ŞERİA VE KUDÜS’TEKİ KATLİAMLARA YOL AÇTI

Filistin Yönetimi, ABD’nin İsrail’in yaptıkları karşısındaki sessizliğinin ve saldırıları “nefsi müdafaa” olarak tanımlamasının abluka altındaki Gazze Şeridi ile işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki katliamlara yol açtığını belirtti. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail’in Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail’in Filistin halkına, topraklarına ve kutsallarına savaş açtığını ve bölge ile dünyanın çıkarlarına zarar verdiğini vurgulayan Ebu Rudeyne, İsrail’in bölgeyi kimsenin sonucundan razı olamayacağı bir duruma sürüklediğine dikkati çekti.
Ebu Rudeyne, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğe ilişkin ise, “ABD’nin İsrail’in yaptıkları karşısındaki sessizliği ve nefsi müdafaa olarak tanımlaması Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’teki katliamlara yol açtı.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin dünyada İsrail’in saldırılarını durdurabilecek tek ülke olduğuna işaret eden Ebu Rudeyne, “ABD gerçekten huzurdan, bölgesel ve küresel barıştan yanaysa İsrail’in bu saldırılarını durdurması için ciddi bir şekilde harekete geçmesini talep ediyoruz.” çağrısı yaptı.

Filistin halkının haklarından, topraklarından ve mukaddesatından vazgeçmeyeceğini belirten Ebu Rudeyne, şunları kaydetti:

“Filistin ve Kudüs hepsinden daha büyük kalacak. Filistin halkının menfaatleri, hakları ve ilkeler hareketlerimizin ve siyasetimizin pusulası olarak kalmaya devam edecektir. Bunlar olmaksızın hiçbir tarafla da barış ve ilişkilerimiz olmayacak.”

KASSAM TUGAYLARI’NDAN ÇAĞRI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilere İsrail’e karşı ayaklanma çağrısında bulundu.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yaptığı kısa yazılı açıklamada, Batı Şeria’daki Filistinlilerin İsrail’e karşı direnişinden övgüyle söz etti.

Ebu Ubeyde, açıklamasında, “Ey Batı Şeria’nın kahraman ve özgür insanları, bilekleriniz bükülmesin, devriminize selam olsun, işgalcilerin ayaklarının altındaki toprağı ateşe verin.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL’İN LÜBNAN SINIRINDAKİ GÖSTERİYE MÜDAHALESİ

İsrail güçlerinin, Kudüs ve Gazze Şeridi’ne destek için Lübnan sınırında düzenlenen gösteriye müdahalesinde ilk belirlemelere göre 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre bir grup Lübnanlı, Filistin’le dayanışma için sınıra doğru yürüdü.

Filistin ve Lübnan bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırılarını protesto etti. Göstericiler, sınır çitini geçti ve ateşler yaktı. İsrail güçleri ise göstericilere ateş açtı.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, ilk belirlemelere göre İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 1 kişi öldü, 1’i yaralandı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada da “Lübnan’dan İsrail topraklarına geçen bir grup şüpheli göstericiye tanklarla uyarı ateşi açıldığı” kaydedildi.

Bölgede ateş yakan göstericilerin daha sonra Lübnan’a döndüğü aktarıldı.

İSRAİL’İN SALDIRILARI

Gazze Şeridi’ndeki direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi’nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00’e kadar süre tanımıştı.

 

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah’tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail’e çok sayıda roket fırlatmıştı.

 

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik “Surların Muhafızı” adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.

 

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 10 Mayıs’tan bu yana İsrail’in Gazze saldırılarında 31’i çocuk, 20’si kadın olmak üzere 126 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısının ise 950’ye yükseldiği ifade edildi.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’ye yönelik saldırılarda 10 bine yakın Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığının tahmin edildiğini açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, Gazze’de süren çatışmalarda çok sayıda kişinin yerinden edildiği belirtildi.

10 bine yakın Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığının tahmin edildiği bildirilen açıklamada, yerlerinden edilenlerin okul ve camilerde barındığı, su, gıda, hijyen ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişimleri olduğu ifade edildi. Hastane ve suya erişimin elektriğe bağlı olduğu ancak bunun için gereken yakıtın pazar günü tükeneceği belirtilen açıklamada, İsrailli yetkililer ile Filistinli silahlı gruplara, BM’nin yakıt, gıda ve tıbbi malzemeler getirmesine ve insani yardım çalışanları konuşlandırmasına izin vermesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada, taraflara ayrıca uluslararası insani hukuka ve insan hakları hukukuna saygı duymaları gerektiği hatırlatıldı. Öte yandan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de taraflara çatışmalara derhal son vermeleri ve arabuluculuk çabalarına müsaade etmeleri çağrısında bulundu.

 

TUNUS MECLİSİNDEN ACİL ULUSLARARASI MÜDAHALE ÇAĞRISI

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, İsrail’in Filistinlilere yönelik artan saldırılarının durdurulması için acil uluslararası müdahale çağrısında bulundu. Tunus Meclisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Meclis Başkanı Gannuşi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve hareketin eski başkanı ve mevcut yurt dışı sorumlusu Halid Meşal ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda Filistinlinin şehit düştüğüne ve sivillerin yaşadığı mahallelerin gelişigüzel bombalanmaya devam ettiğine dikkati çeken Gannuşi, sivillere yönelik saldırıların derhal durdurulması gerektiğini dile getirdi.

Tunus Meclisinin uluslararası platformlarda Filistin davasını desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Gannuşi, sivilleri bombalamanın ya da bölgede yaşayanları yerinden etmenin uluslararası hukuktaki adının “savaş suçu” olduğunu kaydetti.

Açıklamada, Hamas lideri Heniyye’nin Gannuşi ile görüşmesinde Tunusluların Filistin davası uğruna sarf ettikleri çabaları takdir ettiği aktarıldı. Meşal’in de İsrail’in gerginliği tırmandırması ve sivil, savunmasız insanlara karşı uyguladığı terör karşısında Filistin halkının kararlı ve maneviyatının yüksek olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …