İşgalin 8. Gününde Rusya ile Ukrayna ikinci kez görüşecek
Pu48r 1646278492 245 1

İşgalin 8. Gününde Rusya ile Ukrayna ikinci kez görüşecek

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal 8. gününe girdi. Başkent Kiev dahil birçok şehirde Rus saldırıları sürerken, Ukrayna ordusu ve halkı direnmeye devam ediyor. Bugün iki ülkenin heyetleri ikinci kez görüşecek. İşte yaşananlar…

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna’nın Rusya’nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin’in talimatıyla başlatılan işgal, 8’inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova’yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

 

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

11.05 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya işgalin başından bu yana 1612 askeri bölgenin vurulduğunu, yedek radyo televizyon merkezinin de füze saldırısı sonrası hizmet dışı olduğunu açıkladı

10.49 Rus ordusunun, Ukrayna’nın Harkiv eyaletine bağlı İzyum kentine düzenlediği hava saldırısında 2’si çocuk 8 sivil yaşamını yitirdi. İzyum Belediye Başkan Yardımcısı Volodymyr Matsokin, Rus güçlerin hava saldırısı nedeniyle kentte büyük tahribat oluştuğunu bildirdi.

09.55 Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’dan kaçarak komşu ülkelere sığınan mülteci sayısının 1 milyonu aştığını açıkladı.

FIRAT’IN DOĞUSUNDAN UKRAYNA’YA GETİRİLDİLER

09.15 Haber7’nin sahadan aldığı bilgiye göre Rus ordusu; eski muhaliflerden ve terör örgütlerinden kaçanlardan oluşturduğu 400-500 kişilik unsuru, Fırat’ın doğusundan alarak Ukrayna’daki işgale götürdü. Rusya halihazırda, kendi askeri hariç, paramiliter güç Wagner ile Çeçen askerleri sahada kullanıyor.

İşgalin 8. Gününde Rusya ile Ukrayna ikinci kez görüşecek

07.01 Brent petrolün fiyatı 9 Eylül 2013’ten bu yana ilk kez varil başına 116 doları aştı.

EKONOMİK DARBE

06.32 Uluslararası Ceza Mahkemesi, “Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleriyle ilgili” soruşturma başlattı.

06.21 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ve Fitch, Rusya’nın kredi notunu düşürdü. Moody’s Rusya’nın kredi notunu “Baa3″ten “B3″e, Fitch Ratings ise, ülkenin uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunun “BBB”den “B”ye indirildi.

06.05 Dünya Bankası, Rusya ve Belarus’taki tüm projeleri durdurduğunu açıkladı.

 

İKİNCİ GÖRÜŞME BUGÜN

05.50 Rusya ile Ukrayna arasındaki ikinci tur müzakereleri, bugün Belarus sınırındaki Brest’te gerçekleşecek. Heyetlerin ateşkesi görüşeceği belirtildi.

03.53 Pentagon, Rusya’nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.