20:13 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

İran’dan IKBY sınırına asker sevkiyatı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sınırına büyük bir askeri güç sevk etti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırına büyük bir askeri güç sevk etti. DMO, IKBY topraklarında bulunan Kürt partilerin üslerini ve mevzilerini vurmayı planlıyor.

Rudaw medya ağının aktardığına göre, IKBY sınırının karşısındaki İran’ın Merivan bölgesinde DMO güçleri askeri tatbikat yaptı. Tatbikatın yapıldığı alanda açıklamalarda bulunan DMO Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, önceki yıllarda Irak ve IKBY topraklarında konuşlanan düşman güçlerin mevzilerini füze ve top atışlarıyla hedef aldıklarını ve gelecekte de buna devam edeceklerini söyledi.

Sınırda konuşlanan İran güçlerinin geçtiğimiz günlerde IKBY tarafına düzenlediği top atışlarına işaret eden Pakpur, bu yıl sınıra yakın bölgelerde ve aynı şekilde diğer bölgelerde düşman güçlerin mevzilerini hedef almaya hazır olduklarını kaydetti.

DMO Kara Kuvvetleri Komutanı Pakpur, Bağdat hükümeti ve IKBY’nin sınır kontrolünü güçlendirmesi ve İran düşmanlarının sınırın diğer tarafına sızmak için kullandığı noktaları kapatmaları gerektiğini söyledi. Pakpur, bölge halkına seslenerek, İran tarafından hedef alınan grupların olduğu bölgelerden uzaklaşmalarını talep etti.

Rudaw’ın haberine göre, DMO, sınırın İran tarafında bulunan Merivan ile sınırın IKBY tarafındaki Süleymaniye iline bağlı Necveyn ilçesi arasında kalan bölgelere günlerdir ağır silahlar da dahil çok olmak üzere sayıda mühimmat sevkiyatı yapıyor. İran, bölge halkını, bu hafta sonuna kadar söz konusu bölgelerden uzak durmaları konusunda uyardı.

DMO, dün yaptığı açıklamada, Merivan bölgesinde Kara ve Hava Kuvvetleri ile DMO’ya bağlı Özel Görev Gücü’nün katılımıyla tatbikat yürüttüğünü ilan etti. Tatbikatlarda silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) da kullanıldığı belirtildi.

PJAK’ın askeri kanadı Doğu Kürdistan Savunma Birimleri’nden yapılan açıklamada ise, İran’ın Merivan’a bağlı köylere çok sayıda asker yığdığı ve bu bölgelerde askeri üs inşa ettiği ifade edildi.

Açıklamada, İran güçlerinin Merivan’ın köylerinde yaşayan bölge halkını buradan kovduğu ve önceki geceden itibaren bölgede SİHA uçuşları gerçekleştirdiği, dün sabah ise 2 saat boyunca sınırdaki bölgeleri top atışlarıyla hedef aldığı belirtildi.

İran Kürdistan Demokrat Partisi Teşkilatlar Komitesi, DMO’nun sınırdaki Serdeşt bölgesindeki köylerde askeri üsler inşa etmeye başladığını bildirdi. Komite, bu durumun bölge halkını silah taşımak zorunda bıraktığını kaydetti.

İran’ın IKBY sınırına asker yığması, Türkiye’nin IKBY topraklarında PKK hedeflerine yönelik sürdürdüğü Pençe-Kaplan Operasyonu ile eş zamanlı gerçekleşti. Bağdat Hükümeti Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta İran ve Türkiye’nin Bağdat Büyükelçilerini bakanlığa çağırarak, protesto notası vermişti

DİĞER GELİŞMELER