00:34 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

İran hükümet sözcüsü: Trump, Saddam’dan daha gaddar

'la savaş döneminde yaşananlarla bugün Washington yönetiminin yaptıklarını kıyaslayan yetkili, yaptırımlar nedeniyle halkının içinde bulunduğu zor duruma dikkati çekti.

, ABD BaşkanıTrunmp'ın yönetiminde Washington'ın uyguladığı sert yaptırımlara tepki gösterdi.

Tahran'a yönelik yaptırımların özellikle  ının sürdüğü bir sırada durdurulması yönünde bazı kampanyalar yürütüürken, Trump'ın yaptıklarını Irak'ta Saddam zamanında yaşananlarla kıyasladı.

İran-'nın başlangıcının 40. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Rebii, “Trump, Saddam'dan daha gaddar” ifadesini kullandı.

Savaşın sürdüğü günlerde İran'ın yaşadıklarıyla günümüzü kıyaslayan eden Rebii, “O günlerde Saddam rejimi İran'ın şehirlerini ve köylerini yok etmekle tehdit ediyordu. Bugünse Trump rejimi İran kültürünü ve medeniyet merkezlerini yok etmekle tehdit ediyor. O günlerde Saddam İran halkını bombalar ve füzelerle vuruyordu. Bugünse Trump ekonomik yaptırımlarla bu halkın sağlığını, yaşamını ve geçim kaynaklarını hedef alıyor” diye konuştu. Zamanında Saddam'ın 13 Haziran 1975'te imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Anlaşması'nı (Cezayir Anlaşması) kameraların önünde yırtıp attığını hatırlatan İranlı sözcü, günümüzde de Trump'ın 2013 tarihli Kapsamlı Ortak Eylem Planı adındaki anlaşmasından 2018'de tek taraflı çekilerek aynı yoldan gittiğini ileri sürdü.

Bu arada Trump, 2016'da ABD başkanı seçilmesinden önce verdiği bir röportajda, 'in ve Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin hayatta olup kendi ülkelerini yönetmeye devam etmesi halinde dünyanın “yüzde 100 daha iyi bir yer” olabileceğini iddia etmişti.