04:57 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Irak’ta seçim günü

Iraklılar, bugün erken genel seçim için sandık başına gidiyor.

Irak parlamentosu, halk protestoları ve erken seçim çağrıları nedeniyle ilk kez görev süresinin dolmasına 6 ay kala oturumunu sonlandırıyor.

Geniş bir katılımın beklendiği seçimlerde, yaklaşık 3 bin 240 aday 329 meclis sandalyesine sahip olmak için yarışıyor.

Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından sağlanan istatistik ve rakamlara göre, ülkede seçmen sayısı 25 bin 139 bin 375. Seçim kayıtlarını güncelleyen kayıtlı seçmen sayısı ise yaklaşık 15 milyon.

Planlama Bakanlığı’nın son istatistiklerine göre ülke nüfusu 40 milyon 150 bin kişi.

Başbakan Mustafa Kazımi, geçtiğimiz hafta seçimleri güvence altına alma prosedürlerini bizzat denetleyeceğini ve güvenlik planıyla ilgili tüm detayları takip edeceğini açıkladı.

Seçim sürecini korumak için her türlü güvenlik önlemi alınıyor.

Güvenlik uygulamaları kapsamında hava, kara ve deniz sınırları giriş çıkışlara kapatılıyor, ayrıca vilayetler arası yolculuk da yasaklanıyor.

Hükümet, terör gruplarının seçmenlere ve sandık merkezlerine yönelik saldırılarını önlemek için önceki seçimlerde olduğu gibi seçim günü sokağa çıkma yasağı uygulamayacağını daha önce açıklamıştı.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların yarın birçok bölgede uygun yükseklikte uçacağını söyleyerek, “Bu da uçakların seslerini duymaya yol açabilir. Bu sortiler gözlem ve keşif amaçlıdır ve genel oy hakkını korumak için hava koruması sağlar” dedi.

Öte yandan, Terörle Mücadele Servisi, seçimleri güvence altına almak için bir plan hazırladı.

Irak vatandaşlarına hitaben yapılan açıklama şu ifadeler kullanıldı;

“Yarın (bugün) Irak Temsilciler Meclisi üyelerini seçeceğiniz demokratik süreçte oylarınızı kullanmak için anayasal hakkınıza kullanmaya davetlisiniz. Bu vatanın müdafaası için şehit düşen şehitlerimizin kanına vefalı, sorumlu, dürüst ve ehil temsilciler seçmenizi temenni ediyoruz. Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mustafa Kazımi başkanlığındaki Irak hükümeti, 10 Ekim 2021’deki seçimler için uygun ortamı sağlama taahhüdünü yerine getirdi ve şimdi seçim sırası sizde. Herhangi bir güvenlik ihlali olmadan bu demokratik süreci başarılı kılmak için bir güvenlik planı hazırladık.”

Bugün yapılacak seçimlere onlarca uydu kanalının yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı medyanın katılması bekleniyor. Seçimlere 600’den fazla Arap ve uluslararası gözlemci de katılacak.

DİĞER GELİŞMELER