irak iran i su sorunu nedeniyle sikayet etmekle tehdit etti 01
irak iran i su sorunu nedeniyle sikayet etmekle tehdit etti 01

Irak, İran’ı su sorunu nedeniyle şikâyet etmekle tehdit etti

Bağdat/Şarku’l Avsat

Irak, su kaynaklarını engellemesi sebebiyle maruz kaldığı kuraklık sorunu sonrasında İran’ı, uluslararası toplumu olaya müdahil olmaya davet etmekle tehdit etti.

Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Raşid Hamdani dün yaptığı açıklamada, İran’dan gelen su salımlarının sıfıra dayandığını belirterek İran’ı, zararı paylaşmak ve Irak’ın su payının uygun şekilde salıverilmesini sağlamak için uluslararası su anlaşmaları gereğince uluslararası topluma başvurmakla tehdit etti.

Diyala’da su kıtlığından kaynaklanan tahribatı azaltmak için çözümler üretildiğine dikkat çeken Bakan, su stokunun yaz ve kış planlamasını ve içme suyunu güvenceye alacak iyi bir seviyede olduğunu kaydetti. İran ve Türkiye ile su paylaşımı protokolü üzerinde anlaşmaya varmak için görüştüklerini ancak henüz bir sonuç alamadıklarını belirtti. Bakan, sınırdaş ülkelerle su salımı konusunda bir anlaşma olmadan Irak’ın hayatta kalamayacağına dikkat çekti. İran’ın Sirvan, Karun ve Karkhah nehirlerinin sularını kesmeye devam etmesi halinde Diyala eyaletinde krizin daha da kötüleşeceğine dair uyarılarda bulundu.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih geçen hafta, su dosyasının Irak’ın ulusal güvenliğinin merkezinde olduğunu ifade etti. Salih ülkenin, bölgenin ve tüm dünyanın karşı karşıya olduğu şiddetli iklim değişiklikleri ışığında bu dosyaya ulusal düzeyde bir öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Su ilişkilerini, iyi komşuluk ilkeleri doğrultusunda herkesin çıkarını dikkate alarak ve Irak’a zarar vermeden düzenlemek için komşu ülkelerle iletişim kurmanın gerekliliğini vurguladı.

Hükümet ve Su Kaynakları Bakanlığı’nın bu konudaki çabalarına değinen Salih, barajlarının bakımlarının yapılması ve su havzaları ile göletlerin korunması gerektiğini ifade etti. Ülke çapındaki çiftçiler ve köylülerin sulama ihtiyaçlarının güvence altına alınmasının, sulama ve sürdürülebilir su yönetimi alanındaki uluslararası uzmanlıktan yararlanmanın ve çölleşme ve kuraklık krizleriyle başa çıkmanın son derece önemli olduğunun altını çizdi.

ABD Ayn el-Esed hava üssü çevresinde yeni tahkimatlar kuruyor

Diğer yandan güvenlik kaynakları, ABD güçleri tarafından batı Irak’taki Anbar şehrinde bulunan Ayn el-Esed hava üssü çevresinde yeni tahkimatlar kurulduğunu duyurdu. Yerel medyaya konuşan ismi açıklanmayan bir kaynağa göre ABD kuvvetleri, yaşadığı füze saldırılarından sonra Anbar’ın batısındaki Heyt ilçesinde bulunan Ayn el-Esed hava üssü etrafında birçok gözetleme kulesi kurdu.

Kaynak, “ABD kuvvetleri, üssü yeni bir füze saldırısından korumaya yönelik bir adımla üssün etrafındaki gözetleme kulelerini artırdı. ABD Kuvvetleri, almış olduğu ihtiyati tedbirler kapsamında, saldırı esnasında insan kaybı ve malzeme zayiatını önlemek için araçların üs binasına yaklaşmasını yasakladı. ABD kuvvetlerini korumak ve füze saldırılarını püskürtmek için yeni önlemler alındı ve ABD kuvvetleri, ihtiyati tedbirlerin bir parçası olarak üs binası etrafındaki hava devriyelerini sıklaştırdı” dedi.

Irak ve ABD hükümet kurumları henüz bu prosedürün geçerliliğini doğrulamış değil. Washington, geçen hafta Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan büyükelçiliğine ve Ayn el-Esed üssüne yapılan saldırılara henüz bir karşılık vermedi. Ancak, Amerikan tarafıyla ateşkese yönelik herhangi bir arabuluculuk faaliyetini kabul etmeyeceklerini açıklayan silahlı gruplar, Irak’taki Amerikan varlığına karşı son günlerde insansız hava araçları ve Katyuşa füzeleri gibi silahlarla yeni bir silahlı saldırı gerçekleştirmediler.

İran yanlısı silahlı grupların Amerikan varlığına karşı açık savaş ilan etmelerine rağmen silahlı saldırıları durdurmaları, arabuluculuğun sonucu mu yoksa beklenen Amerikan tepkisinin nasıl olacağını öğrenme beklentisinin sonucu mu olduğu henüz bilinmiyor.

Diğer yandan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin bu ayın sonunda yapacağı Washington ziyareti için geri sayım başladı. Dördüncü turdaki stratejik diyalog konusu, ziyaretin öncelikli gündem maddelerinin başında yer alacak.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …