ingiltere basbakani johnson taliban hukumetini taniyabilecegini isaret etti 01
ingiltere basbakani johnson taliban hukumetini taniyabilecegini isaret etti 01

İngiltere Başbakanı Johnson, Taliban hükümetini tanıyabileceğini işaret etti!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ‘terör’ saldırılarını önlemesi halinde Taliban yönetimini tanıyabileceklerinin işaretini verdi. İngiliz basını, hükümetin Afganistan’da kurulacak yeni hükümetle ilişkisini havuç-sopa yaklaşımı olarak tanımladı.

Başbakan Johnson, Afganistan’daki İngiliz birliklerin tahliyesinin tamamlanması üzerine yayınladığı video mesajında Taliban hükümetini tanımak için ülkesinin koşullarını sıraladı.

Johnson “Eğer Kabil’deki rejim diplomatik tanıma ya da milyarlarca sterlinlik mali fonların yeniden açılmasını istiyorsa ülkeden ayrılmak isteyenlere güvenli geçiş güvencesi vermeli, kadın ve kızların haklarına saygı göstermeli ve Afganistan’ın yeniden bir küresel ‘terör’ yatağı haline dönüşmesine engel olmadır, yoksa bu Afganistan için bir felaket olur” diye konuştu.

Son 20 yılda İngiltere’ye ya da başka bir batılı ülkeye Afganistan üzerinden saldırının gerçekleşmemesinin bir tesadüf olmadığını belirten Johnson, “Her ne kadar ülkeden bu şekilde ayrılmak istemesek de bölgedeki temsilimizi sürdüreceğiz, insani ve kalkınma yardımını bu yıl 286 milyon sterline çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Johnson, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer müttefikleriyle birlikte Taliban’la sözleri değil icraatları üzerinden ilişki kuracaklarını da vurguladı.

İngiliz ulusal basını, Johnson’ın sözlerinin Taliban hükümetinin Londra’da bir büyükelçilik açma olasılığını güçlendirdiğini, ancak böyle bir girişiminin Taliban’ın yeni hükümeti açıklamasından sonra ancak G7 ülkeleriyle ortak bir yaklaşım içinde mümkün olabileceğini kaydetti.

Haberlerde, birliklerinin ülkeden ayrılmasından sonra İngiltere’nin yeni Afgan hükümetiyle havuç-sopa yaklaşımı benimseyerek ilişki kurmayı kabul ettiğine dikkat çekildi.

 

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …