Aileler çaresiz: Irak’taki Türk mahkumlar Türkiye’den yardım bekliyor

IŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle Irak’ta yüksek güvenlikli bir hapishanede tutulan düzinelerce Türk kadın, Türkiye’den kendilerini ülkelerine geri göndermeleri ve kendi ülkelerinde yargılanmalarına izin vermesi çağrısında bulunuyor.

Bağdat’taki Rusafa hapishanesinde kaydedildiği anlaşılan video mesajda 37 kadın, IŞİD’e katıldıkları için pişmanlık duyduklarını ve çok genç yaşta “hatalar yaptıklarını” dile getirdi.

Ayrıca silahlı veya silahsız mücadeleye katıldıklarını inkar ettiler ve Türk hükümetinden kendilerini ülkelerine geri göndermelerini istediler.

Yetkililerle yapılan telefon görüşmelerinde kadınlardan bazıları, Peşmerge güçleri tarafından Bağdat’a nakledildiklerini söyledi.

Iraklı yargıçlar reşit olmayan kızları beş yıl hapis cezasına çarptırırken, geri kalanları önce ölüm sonra da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldıklarını anlattılar.

Ayrıca Irak’ta adil yargılama yapılmadığını, Türkiye’de yargılanmasını istediklerini söylediler.

Eski adı Twitter olan X’te yayınlanan ayrı bir açıklamada 37 Türk kadını, uzun yargı süreci ve cezaevindeki zorlu koşullar nedeniyle IŞİD’le bağlarının tamamen koptuğunu belirtti.

Tutuklulardan Ayşegül Dindar, kadınların Ocak ayında sosyal medyada dolaşan affı alabilme umuduyla pişmanlıklarını dile getirmek için kampanya başlattıklarını söyledi.

Türk kadınlarını adil yargılanmak üzere Türkiye’ye getirmeyi amaçlayan Savaş Mağdur Kadınları platformunun kurucusu Fırat Avcı, IŞİD’e katıldıkları için pişmanlık duyan daha çok kadının bulunduğunu belirtti.

Genç yaşta tekstil sektöründe çalışmaya başlayan Yonca Yılmaz, IŞİD yanlısı bir arkadaşının, yaşadığı maddi zorluklardan kurtulacağını öne sürerek kendisini Irak’a taşınmaya ikna ettiğini iddia etti.

Daha sonra hatasını anladığını ve defalarca kaçmayı denediğini ancak başarılı olamadığını söyledi.

24 yaşındaki Sena ise çocukluğunda ailesiyle birlikte Irak’a gittiğini ve içinde bulunduğu durumun farkında olmadığını anlattı.

Bu ayın başlarında Türkiye ve ABD ortak bir bildiride, IŞİD bağlantılı tutukluların ve yerinden edilmiş kişilerin kuzeydoğu Suriye’den kendi ülkelerine geri gönderilmelerinin önemli olduğunu belirtmişti.

Bu açıklamanın Bağdat’taki Türk esirlere umut vermesi üzerine Dindar, sosyal medya üzerinden Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a teşekkür etti.

Tartışmalara aşina olan Türk kaynaklar Irak’taki Türk mahkumların da bu sürecin bir parçası olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

ABD’nin Suriye’deki ortak grubu olan ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak görülen Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Roj ve Hol kamplarında IŞİD ile bağlantılı olduğu iddia edilen yaklaşık 70.000 kişiyi barındırıyor; bunların arasında tahminen 120 Türk vatandaşı da bulunuyor. 

IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonda zaman zaman Türkiye’nin, Türk vatandaşı IŞİD şüphelilerini geri alacağı yönünde söylentiler olsa da şu ana kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

Suriye’deki kamplarda bulunan bazı IŞİD tutukluları ve aileleri, SDG’nin son aylarda kendilerinden kan ve DNA örnekleri aldığını söyledi.

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …

İsrail lobisi üniversitelerin ensesinde; gözaltılar gençleri yıldırmıyor!

Columbia, Yale, Newyork.. ABD’nin en prestijli üniversiteleri. Her biri, İsrail vahşetine karşı haykıran öğrencilerin anlamlı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir