02:33 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

İki ülke arasında ‘gölge savaşı’ başladı! Gemiye ‘tanımlanamayan silahla’ saldırı

İran-İsrail ‘Gölge Savaşı’, derin denizlerde yeniden başladı. Hint Okyanusu’nda İsrailli bir işadamına ait kargo gemisine ‘tanımlanamayan silahla’ bir saldırı düzenlendi. Tel Aviv’deki siyasi kaynaklar,  saldırının sorumluluğunu üstlenen kimse olamamasına rağmen, İsrailli iş adamına ait gemiye düzenlenen saldırının arkasında İran rejiminin olduğuna kesin gözle bakıyor.

Liberya bayrağı taşıyan, İsrailli işadamı Eyal Ofer de dâhil olmak üzere birkaç ortağın sahibi olduğu Csav Tyndall isimli gemi, kuzey Hint Okyanusu’nda seyrediyor ve BAE’ye doğru gidiyordu. Gemiye yapılan saldırı, bilinmeyen bir silahla gerçekleştirildi. Ancak İsrail medyası, saldırının geliştirilmiş bir drone veya geminin rotasına yerleştirilmiş bir deniz mayını ile yapıldığını öne sürdü. Geminin bir tarafı alev almasına rağmen denizcilerin hiçbiri yaralanmadı. Gemi dün akşam Dubai Limanı’na varıncaya kadar yoluna devam etti.

Jerusalem Post gazetesi, gemi mürettebatının İsrailli olmadığını aktarırken Tel Aviv merkezli Kanal 12, İsrail askeri yetkililerinin İran kuvvetlerinin BAE’ye giden bir gemiye saldırıp saldırmadığını kesinleştirmeye çalıştıklarını aktardı.

Şarku’l Avsat’ın Kanal 12’den aktardığı habere göre, İsrail ordusundan ismini vermeyen kaynaklardan alıntı yapan kanal, gemi mürettebatının yaralanmadığını ve gemide ciddi bir hasarın olmadığını belirtti. Buna karşılık, Yediot Ahronot gazetesinin internet haber portalı Ynet News, İsrail’deki ismi belirtilmeyen kaynaklardan Hint Okyanusu’nda BAE’ye doğru giden İsrail’e ait bir gemiye yapılan saldırının arkasında İran’ın olduğunda şüphelenildiğini aktardı.

İsrail kaynaklarına göre bu saldırı, İran’ın gemi saldırılarına tekrar başlaması olarak kabul ediliyor ve İsrail tarafından gerçekleştirilen ve ayrıntıları henüz yayınlanmayan operasyonlardan birine yanıt olduğu düşünülüyor.

Jerusalem Post’un kaynakları, gemiye yapılan saldırıyı İran’ın başkenti Tahran’ın batısındaki Karaj banliyösünde santrifüj üreten nükleer tesise küçük bir insansız hava aracıyla düzenlenen saldırı ile ilişkilendirdi.

İsrail kaynakları, Beyrut merkezli İran yandaşı Al-Mayadi TV’nin haberinde yapılan imalara dayandı.

Yediot Aharonot gazetesinin askeri yorumcusu Ron Ben Yishai de “Bu saldırı, İbrahim Reisi’nin seçilmesiyle mutlu olan İran siyasetinin sertleştiğinin bir işaretidir” dedi.

Failleri belli “Gölge Savaşı”

İran ve İsrail arasındaki “Gölge Savaşı”, şubat ayının sonundan bu yana derin denizlere taşındı. Her iki taraf, kargo gemilerini hedef alan ancak resmi olarak hiçbir tarafın üstlenmediği saldırılardan birbirlerini sorumlu tutuyor.

Nisan ayında bir İran lojistik gemisi, Kızıldeniz’de ayrıntıları belirtilmeyen bir patlamada hasar görmüştü. New York Times, geminin, İran’ın İsrail gemilerine yönelik saldırılarına misilleme olarak İsrail tarafından hedef alındığını iddia etmişti.

DİĞER GELİŞMELER