21:29 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Hüseyin Gakayev ve Müslim Gakayev kimdir?

Hüseyin Gakayev ve Müslim Gakayev kimdir?

Çeçenistan’da Rusya’ya karşı silahlı hareketin önde gelen isimlerinden Hüseyin Gakayev ve Müslim Gakayev, 24 Ocak 2013 tarihinde öldürülmüştü.

İki isim, bölgede düşük yoğunluklu olarak devam eden savaşın hayatta kalan son lider isimleri arasındaydı.

Müslim Gakayev

Gakayev kardeşlerden küçük olanı Müslim Gakayev 1973 yılında doğdu.

Kafkasya’da Rusya’ya karşı başlayan savaşta Gakayev ailesi oldukça önemli bir konumdaydı. Ailenin 4 erkek çocuğu savaş sırasında yaşamlarını yitirdi, bir kız çocuğu da Rus destekli Çeçen yönetimi tarafından kaçırıldı. Gakayev kardeşlerin kaçırılan kız kardeşinin akıbeti halen bilinmiyor.

Çeçenistan merkez olmak üzere Kafkasya’da başlayan aktif mücadeleye katılan Müslim, özellikle abisi Hüseyin’in yanında birçok önemli çatışmaya ve olaya katıldı.

Müslim Gakayev aynı zamanda önemli komutanlık görevlerinde bulundu.

2007 yılına kadar Doğu Cephesi Şali Dağlık Sektörü komutan yardımcılığı görevini yürüttü.

Çeçenistan’da savaş büyük ölçüde biterken Müslim Gakayev ve abisinin grubu, halen Kafkasya’da aktif haldeki birkaç gruptan biri pozisyonundaydı.

Hüseyin Gakayev

Gakayev kardeşlerin en üst rütbeli olan ismi Hüseyin Gakayev, 1970 senesinde Çeçenistan’ın Kalinovskaya köyünde dünyaya geldi.

Çeçenistan’da savaş sırasında önemli görevlerde bulunan Hüseyin, bilhassa Doğu Cephesi’nde komutanlık vazifeleri icra etti.

2007 yılının ilk döneminde, birkaç aylık süreyle Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin son kabinesinde İçişleri Bakanlığı görevini yürüttü.

Bir dönem Çeçen İçkerya Cumhuriyeti saflarında görev alan Hüseyin Gakayev, daha sonra ise Kafkasya İslam Emirliği bünyesi altında Rusya ve Rus destekli güçlere karşı savaşa devam etti.

2010 yılında Ramazan Kadirov, Hüseyin Gakayev’in başına 10 milyon ruble (yaklaşık 335 bin dolar) ödül koyduğunu açıkladı.

Bu yıllarda bölgedeki gruplar arasında yaşanan ayrışmalar ve gerginlikler gündeme gelse de, kısa bir süre içerisinde bu durum aşıldı ve Gakayev de dahil olmak üzere önde gelen isimler yeniden Dokka Umarov’a bağlılık yemini etti.

Ancak zamanla Kafkasya’da savaşın şiddeti azaldı ve Kafkas dağlarında yalnızca birkaç faal grup kaldı.

Gakayev’in grubu da bunlardan biriydi.

Ölümleri

2013 yılının Ocak ayı sonlarında, Çeçenistan’ın Vedeno bölgesinde bir grup Çeçen savaşçının kuşatıldığı haberleri basına yansıdı.

Uzun süren çatışmalarda her iki taraf da kayıplar verirken, kısa bir süre sonra kuşatılan grubun Hüseyin Gakayev liderliğindeki grup olduğu açıklandı.

Uzun süren çatışmaların ardından, kuşatılan gruptaki 12 kişi öldürüldü. Öldürülenler arasında Çeçenistan’da süren savaşın öne gelen isimlerinden Hüseyin ve Müslim Gakayev kardeşler de vardı.

Çeçen gruplar, Gakayev kardeşleri, grubun içerisinden bir ismin ihbar ettiğini açıkladı.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER