han seyhun katliaminin 4 yili 02
han seyhun katliaminin 4 yili 02

Han Şeyhun katliamının 4. yılı

Esed rejiminin kanlı tarihinden hafızalara yer etmiş Han Şeyhun katliamının üzerinden 4 yıl geçti.

Esed rejimi, 4 Nisan 2017’de İdlib’in Han Şeyhun ilçesine kimyasal silah saldırısı düzenlemesi sonucunda çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 150’den fazla sivil hayatını kaybetmiş, 700’den fazla sivil ise yaralanmıştı.

Yaşanan bu katliamdan sonrada Esed rejimi ve destekçisi terörist grupların saldırıları Han Şeyhun’a devam ettiğinden dolayı sivil halk memleketlerini terk etmek zorunda kalarak İdlib’in kuzeyine göç etti.

Yaşanan katliam ve işlenen onca savaş suçu sonrasında Han Şeyhun’u tamamen ele geçiren zalim rejime, dünya kamuoyu söz konusu Müslümanlar olunca her zaman yaptığı gibi 3 maymunu oynadı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce oluşturulan Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan ortak soruşturma misyonu, 6 Eylül 2017’de Han Şeyhun’da sarin gazı kullanıldığını, 27 Ekim 2017’de de saldırının rejim tarafından düzenlendiğini teyit etti.

Bu kararlar, Beşşar Esed rejiminin savaş suçu işlediğini ortaya koymuş olsa da katliamın sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanmasının yolunu açamamıştı. Suriye, UCM üyesi olmadığı için BM Güvenlik Konseyinin zalim rejimi, bu mahkemeye sevk etmesi gerekiyordu ancak Esed rejiminin ağabeyi Rusya, veto yetkisini kullanarak bu sürecin önünü tıkamıştı.


Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …

İsrail lobisi üniversitelerin ensesinde; gözaltılar gençleri yıldırmıyor!

Columbia, Yale, Newyork.. ABD’nin en prestijli üniversiteleri. Her biri, İsrail vahşetine karşı haykıran öğrencilerin anlamlı …