hamas israil esir takasi anlasmasindan kaciyor 01
hamas israil esir takasi anlasmasindan kaciyor 01

Hamas: İsrail, esir takası anlaşmasından kaçıyor

Ramallah / Şarku’l Avsat

Hamas, İsrail ile esir takası müzakerelerinde ilerleme kaydedilmediğini açıkladı. Hamas, İsrail’i bu dosyadan kaçmakla suçluyor.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, esir takası anlaşmasında ilerleme kaydedildiğine dair haberleri yalanladı ve bu haberlerin İsrail iç kamuoyuna yönelik İsrail sızıntıları olduğunu söyledi.

Kudüs’ün Sesi adlı yerel radyo kanalına konuşan Kasım, “İşgalciler, esir takası anlaşmasını tamamlamaktan kaçıyor. Henüz ilerleme yok çünkü önerilenler Filistin direnişinin arzularını karşılamıyor. Direniş, takas anlaşması dosyasını büyük bir sabırla yönetiyor” ifadelerini kullandı.

Kasım, anlaşmanın ilk aşamasının uygulanmasını daha da yakınlaştırabilecek takas anlaşmasındaki ilerleme ve olumlu gelişmelerin kaydedildiği iddialarına ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında İsrailli mahkumların kaderinin ne olacağı ile ilgili çok sayıda iddiaya yanıt verdi. İsrail ve Hamas yıllardır dolaylı görüşmelerde bulunuyorlar, ancak geçen Mayıs ayındaki son savaştan sonra bu görüşmeleri yoğunlaştırdılar. İsrail, Gazze’nin yeniden inşasını ve ekonomik kalkınmasını garanti eden uzun bir ateşkesi imzalamak için Gazze’deki esir askerlerinin serbest bırakılmasını şart koştu.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Salı günü yaptığı açıklamada Tel Aviv yönetiminin bu pozisyonunu yineledi. Gantz, “Gazze halkına söylüyorum, gerçek değişti ve şimdi gerçekleri eylemler belirleyecek. Gerekirse askeri yönteme başvurmaya devam edeceğiz. Size yardım ediyoruz ve insani açıdan elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ancak Gazze’nin gelişmesine esir askerlerin geri dönmesi şartıyla izin vereceğiz” şeklinde konuştu.

Bu koşulu reddeden Hamas hem Mısır’ı hem de arabulucuların geri kalanını iki çizgiyi izlemeye hazır olduğu konusunda bilgilendirdi; ateşkes ve takas anlaşması. Kahire’deki son görüşmelerde İsrailli Tutsaklar ve Kayıp Kişilerle İlişkiler Koordinatörü Yaron Blum başkanlığındaki İsrail heyeti, görüşmelerde arabuluculuk yapan Mısır’a İsrailli esirler ve vatandaşlar ile ilgili sorun çözülmeden Gazze’de uzun süreli bir ateşkesin olmayacağını bildirdi. Ancak Hamas, kendi talep ettiği esirlerin serbest bırakılmaması halinde hiçbir ilerleme sağlanamayacağını söyledi.

İsrail güvenlik delegasyonunun Kahire’ye, başka bir Mısır güvenlik delegasyonunun da görüşmeleri takip etmek üzere Gazze’ye gelmesi bekleniyor. Mısır, kapsamlı bir ateşkes anlaşmasını ilerleteceği düşüncesiyle iki taraf arasındaki ilk anlaşma olarak bir takas anlaşmasının sağlanması için baskı yapıyor.

Mısır, ilk anlaşmanın sağlanması için şartları zorlama yolunu tutuyor. Hamas’ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar’ın geçen yıl önerdiği gibi Hamas’ın insani bir anlaşmaya hazır olduğu iddia ediliyor. Sinvar, geçen yıl Hamas’ın İsrail’in hasta mahkumları, yaşlıları, çocukları ve kadınları serbest bırakmasını içeren insani bir anlaşmaya yanaşması karşılığında açıkça ifade etmediği bir karşılık verileceğini söylemişti. Sinvar’ın Gazze’deki esirlerin durumu hakkında bilgi vermeye hazır olduğu ileri sürülüyor.

Gazze Şeridi’nde 2014 yazında çıkan savaşta Hamas tarafından 2’si asker 4 İsrailli esir alınmıştı. İsrail tarafı ise Oron Şaul ve Hadar Goldin isimli askerlerinin savaşta öldüklerini ancak cesetlerinin alıkonulduğunu, biri Etiyopya asıllı diğeri Arap olmak üzere 2 vatandaşının da Gazze’de olduğunu ileri sürüyor. Öte yandan bugün İsrail hapishanelerinde 5 bin tutuklu bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …