05:02 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

Hamas güvenlik güçleri, kontrol noktasında dur emrine uymayan bir Filistinli’yi vurdu

Ramallah/Şarku'l Avsat

 

Hamas güvenlik güçleri, 'nin doğusundaki bir güvenlik noktasında dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle bir Filistinli'yi vurdu. Olay, Gazze'de bir pazar yerinin ortasında bulunan bir binada meydana gelen ve bir vatandaşın hayatını kaybettiği, 10 kişinin ise yaralandığı patlamadan günler sonra yaşandı. bu olaylarla ilgili ciddi ve şeffaf bir yapılması çağrıında bulundu.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'na bağlı güvenlik güçleri, Gazze'nin doğusundaki et-Tuffah mahallesi yakınlarında sivil bir araçta seyir halinde olan üç sivili vurarak birinin ölümüne, diğerlerinin ise yaralanmasına yol açtı.

Hamas dün yaptığı açıklamada, bir vatandaşın öldürüldüğü ve diğerlerinin ise ğına  ilişkin haberleri doğruladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Cuma akşamı geç saatlerde, Gazze'nin doğusundaki et-Tuffah mahallesinin doğu sınırındaki Kassam Tugayları'na ait güvenlik kontrol noktalarından birine bir araç hızla girdi. Güvenlik güçleri, araçta şüpheli bir hareket gözlemledi ve bunun üzerine sürücüye durmasını emretti. Ancak sürücü durmayı reddetti ve çok hızlı bir şekilde hareket etmeye devam . Araca iki el ateş edildi, ancak araç durmadı ve kaçtı. Daha sonra içeride bulunanlardan birinin yaralandığı ve Şifa Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği bildirildi. Araçta bulunan 2 kişi ise gözaltına alındı.”

Bakanlık, kazayla ilgili tüm detayları öğrenmek için derhal soruşturma başlatıldığını bildirdi. 27 yaşındaki Hasan Muhammed Ebu Zayed'in öldürülmesi, Gazze'de bir halk pazarının ortasında bulunan bir binada meydana gelen patlamada bir vatandaşın daha hayatını kaybetmesinden ve 10 kişinin yaralanmasından birkaç gün sonra geldi. İnsan hakları örgütleri bu olaylarla ilgili ciddi ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulundu.

Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı (PNGO) dün bir bildiri yayınlayarak, Gazze'deki ez-Zaviye pazarında meydana gelen patlamayla ilgili ciddi ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca etkilenenlere her türlü yardım ve desteğin sağlanmasının hızlandırılması gerektiği vurgulanan bildiride, soruşturma sonuçlarının açıklanması ve bu tür patlamaların tekrarlanmaması için ciddi önlemler alınması ve kazadaki mağdurlara ve etkilenenlere tazminat ödenmesi gerektiği ifade edildi.

PNGO tarafından yapılan açıklama, Filistin İnsan Hakları Merkezi'nin açıklamasının yol açtığı tartışmanın ardından geldi. Merkez tarafından yapılan açıklamada, Gazze'deki ez-Zaviye pazar bölgesindeki kalabalık bir yerleşim alanında bulunan bir binadaki evde meydana gelen patlamanın, ön incelemelere göre evin içinde bulunan büyük patlayıcıların patlaması sonucu meydana geldiği belirtildi. Gazze'nin en büyük ve en popüler halk pazarındaki patlama, Kurban Bayramı'nın üçüncü günü yaşandı ve bir saat geç yaşanması halinde sayısı çok daha fazla olacaktı.

Merkez ayrıca, patlayıcıları depolamak veya üretmek için sivil yerlerin kullanılmasının uluslararası insani hukukun, özellikle 1949 tarihli Dördüncü Sözleşmesi'nin ve Cenevre Sözleşmelerine ekli ilk protokolün açık bir ihlali olduğunu vurguladı. Merkez bunun aynı zamanda, Filistin'i bağlayan Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 6. maddesi uyarınca bir hak ihlali olduğunu belirtti.

Merkez, bu tür olayların tekrar etmesinin yaşam hakkına yönelik sürekli bir tehdit oluşturduğunu ve kabul edilemeyecek veya haklı gösterilemeyecek şekilde sivillerin hayatını tehlikeye attığını ifade etti.

 
Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

“Merkez, bu patlama sonucu meydana gelen sivil kayıplardan üzüntü duymakla birlikte, mağdurlar ve aileleriyle dayanışma içinde olduğunu ifade ediyor. Bu olay, askeri gruplara mensup kişilerin yerlerinde patlayıcı maddeleri depolamaları tehlikesine karşı ilk uyarıyı teşkil ediyor.” 

Söz konusu olayın türünün ilk örneği olmadığı, geçtiğimiz yıllarda onlarca vatandaşın hayatını kaybettiği, mal ve evlerin tahrip edildiği birçok benzer olayın yaşandığı belirtilen açıklamada, öne çıkan olaylardan birinin 2008'de Beric Mülteci Kampı'nda yaşanan patlama olayı olduğu kaydedildi. Askeri bir gruba mensup bir üyenin evinde büyük bir patlamanın meydana geldiği söz konusu olay, kendisinin, karısının ve 3 çocuğunun yanı sıra, komşularından 2'si çocuk 3 sivilin ölümüyle sonuçlandı. Ayrıca olayda, 23'ü kadın, 20'si çocuk olmak üzere yaklaşık 60 sivil yaralandı.
Merkez, yetkili makamları daha katı önlemler almaya çağırdı

Merkez, yetkili makamları, bu tür trajedilerin tekrarını önlemek amacıyla patlayıcı maddelerin yerleşim yerlerinde depolanmasını yasaklamak da dahil olmak üzere daha katı önlemler almaya çağırdı.

Gazze'deki silahlı gruplar, Filistin İnsan Hakları Merkezi'nin açıklamasını reddetmekte gecikmedi. Guplara bağlı internet siteleri ve analistler Merkez'e sözlü saldırılarda bulundu.

Gruplar, merkezin açıklamasındaki ifadelerin, ez-Zaviye pazarındaki trajik olayda, direniş gruplarının sivillerin hayatını tehlikeye attığına yönelik açık bir suçlama taşıdığını ifade etti.

Gruplar tarafından yapılan açıklamada, “Bu açıklama ve olumsuz çağrışımları, direnişi suç sayan ve işgalin halkımıza ve kutsal mekanlarımıza karşı işlenen suçları haklı çıkaran açıklamalardan farklı değil” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Yetkili devlet kurumları tarafından yürütülen soruşturmaların sonuçlarının açıklanmasını beklemeden yapılan bu açıklamada, en ufak bir sorumluluktan yoksundur. Filistin İnsan Hakları Merkezini açıklamayı geri çekmeye ve  bu yalan ve iftiradan dolayı halktan özür dilemeye çağırıyoruz.”