01:06 Cumartesi / 20 Nisan 2024 | 11 Şevval 1445

G7 görüşmeleri başladı. Koronavirüs aşıları ve sorunlu bölgeler masada!

Dünyanın önde gelen sanayileşmiş yedi ülkesini biraraya getiren G7 grubunun dışişleri bakanları dönem başkanı İngiltere’nin başkenti Londra’da biraraya geldi. İki yıldan uzun süredir ilk defa yüzyüze biraraya gelen dışişleri bakanlarının gündeminde sağlık, refah ve demokrasi gibi konular bulunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab bu yılki toplantının açık, demokratik toplumları biraraya getirmek ve ortak zorluklar ile yükselen tehditlerle mücadele edilmesi gereken bu zamanda birliktelik sergilemek için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Salı günü başlayan ve iki gün sürecek olan toplantıda ev sahibi İngiltere, giderek saldırganlaşan faaliyetler içerisinde olan Rusya, Çin ve İran’ın demokratik toplumlara ve uluslararası hukuk kurallarına meydan okuduğu uyarısında bulundu.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere’nin oluşturduğu G7 grubu dışişleri bakanları toplantısına Avustralya, Hindistan, Güney Kore ve Güney Sfrika Cumhuriyeti dışişleri bakanlrı da davet edildi. Bu davetin sebebinin İngiltere’nin bu coğrafyalarda ilişkilerini derinleştirme arzusunun yattığı belirtiliyor.

Gündemde uluslararası sorunlu bölgeler ve koronavirüs aşısı da var

Toplantıya katılan dışişleri bakanlarının koronavirüs salgınıyla mücadele aşının dünya açapında daığıtımı için nasıl bir yol izlenebileceğini de konuşması bekleniyor. Zengin ülkeler önce kendi haklarını aşılamadan ellerindeki aşı stoklarının küresel çapta dağıtımına isteksiz yaklaşıyorlar.

G7 grubunun Dışişleri Bakanları Toplantısı, 11 – 13 Haziran’da İngiltere’nin Cornwall’daki Carbis Bay’de yapılacak olan Devlet Başkanları Zirvesi’nin ön hazırlıklarından birini oluşturuyor. Toplantının gündemindeki diğer konular arasında Myanmar’daki askeri , Etiyopya’daki Tigray krizi ve Amerikan birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi gibi konular da bulunuyor.

Toplantının ilk gününde Myanmar’daki gelişmelerle iligili görüşmelerin ardından Lİbya ve Suriye’deki iç savaç konularının da ele alındığı bildirildi.

Borrell: Libya ve İran konusunda umut yaratan ilerlemeler var

Toplantının gündemine ilişkin en kapsamlı açıklama Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den geldi. Borrell İran ve Libya ile ilgili umut verici gelişmelerin olduğuna işaret etti.

İran’ın nükleer anlaşmasıyla ilgili müzakerelerde son durumu ABD Dışişleri Bakanı Blinken’la görüştüklerini ifade eden Borrell, bunun zor bir süreç olduğunu ama devam ettiğini ve cuma gününden itibaren yeni bir tur müzakerelere başlayacaklarını açıkladı.

Borrell Libya’da ateşkesin sürdüğünü kaydederek, iyimser olduklarını ve iyi haber umduklarını dile getirdi.

Çin’le ilişkiler, Rusya, Etiyopya, Somali, Sahara bölgesindeki sorunları mevkidaşlarıyla görüşme fırsatı bulduğunu belirten Borrell Kolombiya’da bir haftadır süren protesto eylemlerinde 19 kişinmin hayatını kaydettiği olaylardan endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

Borrell toplantıda , AB’nin üçüncü ülkelerden birliğe seyahat edeceklerin AB onaylı aşı olduklarını kanıtlamaları halinde sınırların açlıması üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını da sözlerine ekledi.