09:58 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Fransa: Türkiye Libya’da tehlikeli bir oyun oynuyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türkiye’nin Libya’da ‘tehlikeli bir oyun’ oynadığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türkiye’nin Libya’da ‘tehlikeli bir oyun’ oynadığını ve bunun hem Avrupa hem de bölge için bir ‘tehdit’ oluşturduğunu söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumnhurbaşkanı, Türkiye’nin Libya’da “tehlikeli bir oyun” oynadığını ve Berlin’de aldığı tüm yükümlülüklere “karşı geldiğini” belirtti.

Bir hafta önceki telefon konuşmasında da aynı düşünceleri Başkan Donald Trump ile paylaştığını belirten Macron, durumun Avrupa’nın olduğu kadar Libya’nın komşularının ve tüm bölgenin zararına olduğunun altını çizdi. Ülkeye dış müdahalelerin ve tek taraflı anlaşmaların da bir an önce sonlanması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin destek verdiği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Libya’nın kuzey doğusunda kontrolü tekrar ele geçirmiş durumda. UMH’ye bağlı güçlerin Trablus’un yaklaşık 450 kilometre doğusundaki Sirte’ye doğru ilerlemesi ise Mareşal Hafter güçlerini destekleyen Mısır’ı harekete geçirdi. Kahire “Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Gerekirse savaşa hazırız” mesajını verdi.

Paris ile Ankara arasında gerginlik

İki NATO ülkesi arasındaki tansiyon Fransa’nın Türkiye’yi Libya’ya uygulanan ambargoyu delerek UMH hükümetine silah yardımında bulunduğunu ileri sürmesi üzerine yükselmişti.

Ankara da Paris’i Hafter yönetimini desteklemekle suçlamış Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın bölgedeki “maşası” olmakla suçlamıştı.

DİĞER GELİŞMELER