10:16 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Fransa ile Cezayir arasında ‘Libya ve Mali’ görüşmesi

2015 yılında Mali hükümeti ile isyancılar arasındaki barış anlaşmasına arabuluculuk yapan Cezayir, 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Kitta’nın devrilmesine sebep olan darbeyi kınayarak seçimlere gidilmesi ve “anayasal düzene saygı duyulması” çağrısında bulunmuş.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Cezayir’in komşuları olan Libya ve Mali’deki durumu görüşmek üzere dün Cezayirli mevkidaşı Abdulmecid Tebbun’un aradığı ifade edildi.

AFP’ye göre söz konusu açıklamada “Bugün Sayın Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’dan bir telefon aldı. Görüşme sırasında iki lider, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimini ve özellikle de Libya ve Mali’de yaşanan son gelişmeleri ele aldı” ifadelerine yer verildi.

2015 yılında Mali hükümeti ile isyancılar arasındaki barış anlaşmasına arabuluculuk yapan Cezayir, 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Ebubekir Kitta’nın devrilmesine sebep olan askeri darbeyi kınayarak seçimlere gidilmesi ve “anayasal düzene saygı duyulması” çağrısında bulunmuştu. Mali ordusu dün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Kitta’nın serbest bırakıldığını duyururken Kitta’nın ailesinden isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi de Kitta’nın dün gece Sebenikoro bölgesindeki evine döndüğünü söyledi.

Cezayir, yaklaşık bin kilometre uzunluğunda sınırı bulunan Libya’da çatışan taraflar arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

Cezayir Cumhurbaşkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı daha önce de Cumhurbaşkanı Tebbun’un aralık ayında iktidara geldiği günden beri ilişkilere gölge düşüren durgunluğu kırmak için telefon görüşmelerinde bulunmuştu.

Fransa temmuz ayında bu ilişkilerin iyileşmesinin bir göstergesi olarak, 1830 yılında Fransız sömürgeciliğinin başında öldürülen 24 Cezayirli direnişçinin naaş kalıntılarını Cezayir’e teslim etmişti.

DİĞER GELİŞMELER