facebook teror ile iliskilendirdigi icerikleri nasil yayindan kaldirir 02
facebook teror ile iliskilendirdigi icerikleri nasil yayindan kaldirir 02

Facebook “terör” ile ilişkilendirdiği içerikleri nasıl yayından kaldırır?

Çoğu aktivist ya da savaş meydanalrından haber yayını yapan internet gazetecilerin hesapları askıya alınıyor. Bunu  internette terör ile mücadele olarak niteleseler de bir yapay zekanın hergün her kesimi kurban etmesi sosyal medyada da haklı protestolara yol açıyor.

İnternette “teröre karşı” savaş verdiğini ve ciddi yatırımlar yaptığını söyleyen Sosyal medya şirketlerinin bu sanal yapılandırmaları nasıl işliyor?

Facebook, platformundaki “terörist içeriklerin” çoğalmasıyla mücadele etmek için büyük yatırımlar yaptığını söylüyor. Bunların çoğu yapay zekaya ve zaten indirilmiş olan içerikle aynı veya yakın olan görüntüleri, metinleri veya videoları bulan medya eşleştirme yazılımına dayanır. Eşleşme tanımlandıktan sonra, neredeyse anında kaldırılırlar.

“Facebook’un terör propagandasına veya terörist gruplar için içerik toplamaya toleransı yoktur. Bunu son derece ciddiye alıyoruz ve insanları güvende tutmak için büyük yatırımlar yapıyoruz.” dediği olayın teknik alt yapısı bu şekildedir:
Facebook açısından madurları bir kenara atarsak zafer olarak adlandırılan bu durumu kendi sitesinde şu sözlerle yansıttığını görebiliriz.”Son birkaç yılda emniyet ve güvenlik ekibimizin boyutunu üçe katlaarak 35.000’e yükselttik ve insanlar görmeden ve bize bildirmeden önce bu içeriği bulmak ve kaldırmak için yapay zeka teknolojisi inşa ettik. Haziran ayından Eylül 2020’ye kadar Facebook’ta 9,7 milyondan fazla terörist içerik kaldırdık ve bunların %99’unu proaktif olarak tespit ettik.”

Peki bu yapayzeka’nın ne kadarı yapay ve ne kadarı zeka?

Şüphesiz etkili olsa da, agresif yapay zeka tabanlı içerik kaldırma mükemmel değildir. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki gazeteciler, çatışmalar veya insan hakları ihlalleriyle ilgili materyaller paylaştıktan sonra Facebook ve Twitter hesaplarını düzenli olarak askıya aldı. Suriyeli mültecilerle çalışan hayır kurumları yıllardır PayPal’ın bağışları engelleyen anahtar kelime filtrelerinden şikayet ediyor. Ve sosyal medya şirketleri içeriği indirmede hızlandıkça, çoğu zaman kimse görmeden, insan hakları grupları ve aktivistler, gelecekteki davalarda bunların kullanılabileceği savaş suçlarının hayati kanıtlarını silebileceklerinden endişe ediyor.

Ayrıca bu yapay zekanın PKK gibi sol örgütleri hedef almak bir yere onların yayınlarına dokunmayıp “islami terör” adını verdikleri yel değirmeni ile savaşmaları da yapay zekanın zeka kısmının bir ürünü… O zeka sadece Müslüman yayıncıların içeriklerini hedef alıyor…

 

 

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

İsrail askerleri Kur’an’ı Kerimleri toplayıp yaktı!

Ahlaksız İsrail askerleri, Gazze’de terk edilmiş evlerden topladıkları Kuran-ı Kerimleri sokak ortasında yaktı  Hiçbir kutsala …

New York Üniversitesi artık öğrencilerin alay konusu!

Öğrenciler,  ABD üniversitelerinde ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına karşı uygulanan yaygın baskıyla mücadele etmeye devam …