02:24 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Etiyopya ordusu ‘Tigray isyancılarına’ hava ve kara saldırıları başlattı

İnsani yardım kaynakları ve isyancı kaynakların AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, Etiyopya kuvvetleri ve müttefikleri ülkenin kuzeyindeki Amhara bölgesinde ‘Tigray isyancılarına’ karşı hava ve kara saldırıları başlattı.

AFP’ye konuşan insani yardım kaynaklarının açıklamasına göre, hükümet güçlerinin isyancılara yönelik büyük bir saldırı düzenleyeceği yönündeki spekülasyonların artmasıyla eş zamanlı olarak, Perşembe ve Cuma günleri Amhara’daki birçok bölge bombardıman altında kaldı. Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Sözcüsü Getachew Reda, isyancılara karşı büyük bir saldırı düzenlendiğini belirterek, “Cephe, yaklaşık 11 aydır Etiyopya’nın kuzeyinde hükümet yanlısı güçlerle kanlı bir çatışma içinde” dedi.

Söz konusu saldırılar, Başbakan Abiy Ahmed’in Pazartesi günü yeni dönem için yemin etmesinden günler sonra başladı. Ahmed, çatışmaya yönelik artan uluslararası eleştirilere ve neden olduğu insani krizle ilgili endişelere rağmen, ‘Etiyopya’nın onurunu’ savunma sözü verdi. Sözcü Reda, büyük askeri takviyelere ek olarak, TPLF isyancılarını hedef alan çoğunlukla insansız hava araçları ve topçu ateşi saldırıları gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, Kuzey Gondar ve Kuzey Vollo bölgeleri de dahil olmak üzere Amhara’nın kuzey kesimlerinde on binlerce kişinin seferber edildiğini belirtti.

Reda açıklamasında, “Saldırılara karşı her cepheden ve daha fazlasından mücadele edeceğimize inancımız tam. Kuşatma kaldırılana kadar da geri adım atmayacağız” dedi. Diğer taraftan, Amhara temsilcileri ve federal ve askeri yetkililer, iddia edilen askeri operasyonlarla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Savaş Kasım ayında, Abiy Ahmed’in, bölgenin eski yöneticileri olan TPLF’yi devirmek için Tigray’a asker göndermesiyle patlak verdi. Abiy Ahmed bunun TPLF tarafından federal güçlerin karargahlarına düzenlenen saldırıya karşılık geldiğini belirtti. Hükümet güçleri, Tigray şehirlerini ve kasabalarını hızla kontrol altına alsa da TPFL Haziran ayı sonlarında başkent Mekelle de dahil olmak üzere bölgenin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirdi. O zamandan beri çatışmalar komşu Amhara ve Afar bölgelerine sıçradı. Birleşmiş Milletler’in “büyük bir insani kriz” olarak tanımladığı duruma neden olan çatışmalar nedeniyle yüz binlerce insan kıtlık ve benzeri koşullarla karşı karşıya kaldı.

Çatışmalarda, sayısı net olarak bilinmeyen çok sayıda sivil öldürülürken, yaklaşık iki milyon kişi yerinden edildi. Birçok raporda katliamlar ve toplu tecavüzler de dahil olmak üzere çeşitli vahşetler belgelendi.

Yağmur mevsiminin sona ermesine yaklaşılması ve ülke genelinde, özellikle Amhara’da geniş çaplı seferberlik hareketleri yaşanması, savaşın şiddetlenmesi olasılığı hakkında spekülasyonlara yol açtı. Amhara Sözcüsü, Perşembe günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “TPLF teröristleri nedeniyle sıkıntıda olan halkımızı kurtarmak için bir operasyon her an ve tüm cephelerde gerçekleşebileceğinden her an tetikte olmalıyız” dedi.

Kanada’daki Queen’s Üniversitesi’nde Afrika Boynuzu’nda Güvenlik Uzmanı Awet Weldemichael, bu haftanın başlarında, Abiy Ahmed’in yeni hükümetinin, savaşın kendisi, insani ve ekonomik sonuçlarından oluşan “kriz üçgeni” dediği şeyle uğraşmak zorunda kalacağını söyledi. Weldemichael, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Gelecek savaş dalgası ve insani koşulların kötüleşmesi, uluslararası konumuna bir darbe daha indirecek ve yeni hükümetini ilk günden itibaren test edecek” dedi.

Abiy hükümetinin geçen hafta Etiyopya’nın iç işlerine müdahale etmekle suçladığı 7 üst düzey BM yetkilisini sınır dışı etmesi, uluslararası öfkeye yol açtı ve Tigray’daki insani krize ilişkin endişeleri artırdı. Beş milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirten BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çarşamba günü Etiyopya makamlarını uluslararası kuruluşların yardımlarını “engelsiz” teslim etmesine izin vermeye çağırdı. Tigray’ın yardımların çoğunluğunun girmesini engelleyen fiili bir kuşatma durumu altında olduğu biliniyor. 

Etiyopyalı yetkililer yardımları engelleme konusunda TPLF’yi  suçlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı geçen ay Etiyopya hükümeti tarafından temel ihtiyaçlar ve hizmetlere erişimin engellendiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ajansı geçtiğimiz günlerde tıbbi malzeme sıkıntısının Tigray’da ölümcül bir krize neden olduğu konusunda uyarıda bulunarak, çocuklar ve hamile kadınlar arasında endişe verici düzeydeki yetersiz beslenme durumuna dikkati çekti.

DİĞER GELİŞMELER