Eş-Şebab’ın Mogadişu’da 3 gün süren en uzun baskın saldırısında 170 hükümet yetkilisi ve Somali askeri öldü ve yaralandı.
Eş-Şebab’ın başkent Mogadişu’daki Hayat Oteli’ne gerçekleştirdiği saldırı, 3.günün sonunda sona erdi. Saldırının Cuma günü akşam namazından hemen sonra başadığı ve 3 gün sürdüğü bildirildi. Batı destekli Somali hükümetini hedef alan saldırı en uzun süren baskın saldırısı olduğu ifade ediliyor. Amerika ve Türkiye tarafından eğitilen Somali Özel Kuvvetler de dahil olmak üzere 63 hükümet yetkilisi ölürken 107 ordu mensubu ve devlet yetkilisinin ise yarandığı kaydedildi.
Somali güçlerinin otelin kontrolünün yeniden taraflarınca sağlanması için ağır silahlar ile gerçekleştirdiği sadırı nedeniyle otel binası büyük hasar görürken çok sayıda bölümü kullanılmaz hale geldi.Eş-Şebab’ın askeri liderliği saldırının planlandığı gibi sona erdiğini doğruladı ve “Mücahidler şimdi Hayat Hotel’e yapılan saldırıyı takip edecek sonraki planlarla meşguller.” açıklamasında bulundu.
3 gün süren yoğun çatışmaların yaşandığı otel baskınında Somali hükümeti otel de kontrolü sağlaması üzerine ikinci bir şok ile karşılaştılar.
Saldırı sonrasında otelin içinde sadece 3 Eş-Şebab üyesinin ceseti bulundu. 3 gün süren saldırıyı, 170’den fazla kişiyi öldüren ve yaralayanların 3 kişi olduğunu gören Somali yetkileri şok yaşadı.
Somali emniyet müdürü Abdi hasan, 35 saatten fazla süren Hayat Otel kuşatmasının sona erdiğini resmen açıkladı, ancak kayıplar hakkında bir bilgi vermedi.
Ayrıca güvenlik güçleri, Otelin tamamından yalnızca 3 Eş-Şebab üyesine ait cesedin çıktığını yaptığı açıklama ile doğruladı.
Kaynak: Mira Haber