18:48 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Eğitim için 39 Afgan sivili öldüren Avustralya askerlerine soruşturma

Afganistan'da acemi askerlerin eğitimi için 39 Afgan sivili katlettikleri belirtilen 13 Avustralya askeri hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Afganistan'da acemi askerlerin eğitimi için 39 Afgan sivili katlettikleri belirtilen 13 Avustralya askeri hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Avustralya ordu güçlerinin 2005 ve 2016 yıllarında Afganistan'da 39 sivili gözaltına aldıktan sonra katletmesinin yankıları sürüyor.

Askerler görevden alınmadı

Avustralya Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, olayla ilgili henüz hiçbir askeri görevden alınmadığı ancak 13 askerle ilgili olarak soruşturmanın başlatıldığı ifade edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Rick Burr, soruşturmanın görevden alınma, işlerine son verilmeyle sonuçlanabileceğini belirtti.

Soruşturma sürecinin uzun süreceğini ifade eden Burr, Afgan sivillerin katledilmesiyle ilgili raporun 4 buçuk yılda hazırlandığını hatırlattı ve konunun üzerinde durduklarını ifade etti.

"Acemi askerlerin eğitimi için katlediler"

Afgan sivillerin gözaltındayken infaz edildiklerinin ortaya çıkmasıyla ilgili raporda, katledilen 39 sivilin "acemi Avustralya askerlerinin deneyim kazanması için" infaz edildiğine dair deliller olduğu belirtildi.

Avustralya ordusunun Afganistan'daki savaş suçları

Afganistan'da ABD öncülüğündeki askeri işgalin en önemli parçalarından birini teşkil eden Avustralya ordusunun sicili kabarık.

Resmi makamlar, Avustralya ordusunun 2005-2016 yılları arasında savaş kurallarını ihlal ettiği toplam 55 ayrı olayı soruşturuyor.

Avustralya ordusunun, 2012 yılının Mayıs ayında, Afganistan'ın güney kesimindeki Uruzgan ilinin bir köyünde sivilleri katlettiği anlara dair görüntüler de bu yılın Mart ayında ortaya çıkmıştı.

Öte yandan ülkedeki Avustralya askerleri 2007 yılının Ağustos ayında Nazi bayrağı açmış, 2018 yılı Haziran ayında ortaya çıkan skandal infiale sebep olmuştu.

Avustralya'nın Afganistan'daki kayıpları

Avustralya, Afganistan'da ABD öncülüğündeki koalisyon içerisinde bulunan ülkeler arasında, en çok kayıp veren 10 ülkeden biri.

Bugüne dek ülkedeki çatışmalar ve saldırılarda resmi rakamlara göre toplam 41 Avustralya askeri ölürken, 261 asker ise yaralandı.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER