daglik karabag da durum karisik erdogan variz dedi lavrov yoklar h483322 c4e62
daglik karabag da durum karisik erdogan variz dedi lavrov yoklar h483322 c4e62

Dağlık Karabağ’da belirsizlik: Türkiye ve Rusya’nın söylemi farklı!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türk askeri birliklerinin Dağlık Karabağ’da bulunmayacağını açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve yabancı medya kuruluşlarının temsilcileri ile Dağlık Karabağ’da konuşlandırılacak olan barış gücüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Lavrov, Dağlık Karabağ’daki durumun izlenmesi için kurulacak olan Rus-Türk gözlem merkezinin insansız hava araçları yardımıyla uzaktan görev yapacağını ve Türk askerinin Dağlık Karabağ’a girmeyeceğini ileri sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Karabağ’daki sürece ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dağlık Karabağ’daki çatışmalara son veren ateşkes anlaşmasının ayrıntılarına değinen Lavrov, Türk- Rus gözlem merkezinin Dağlık Karabağ’da çatışmaların yaşandığı topraklarda değil Azerbaycan tarafında bir noktada kurulacağını ifade etti. Ayrıca Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderleri ile imzalanan ateşkes anlaşmasında, Türkiye’nin bölgeye girmeyeceğinin açık bir şekilde ifade edildiğini dile getirdi.

LAVROV’DAN KARABAĞ AÇIKLAMASI

Lavrov, Dağlık Karabağ’ın statüsünün, bu bölgenin tüm sakinlerinin hakları netleştirildikten sonra belirleneceğini söyledi. Bugün gazetecilere yaptığı açıklamada Lavrov, “Bu statünün, ta ki SSCB’nin çöküşü sırasında çok üzücü şekilde sonuçlanan savaş başlayana kadar Dağlık Karabağ’da uzun yıllar hakim olan etnik-dini uyumu sağlamak için hangi önlemleri almamız gerektiğine bağlı olarak belirleneceği varsayımından yola çıkıyoruz.” dedi. Lavrov ayrıca, “Statü ancak, Dağlık Karabağ’da yaşayan ve oraya geri dönme hakkına sahip olan herkese ve tabii ki bu topraklarda her zaman kalmaya devam edenlere hangi hakların verileceği netleştikten sonra belirlenebilir.” dedi.

ERDOĞAN, TÜRKİYE’NİN KARABAĞ’DAKİ BARIŞ GÜCÜNDE YER ALACAĞINI BİLDİRMİŞTİ

Öte yandan hem Azerbaycan tarafından hem de Türkiye’den yapılan açıklamalar Türk birliklerinin bölgede yer alacağını ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarşamba günü gerçekleşen AK Parti grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Dağlık Karabağ’daki ateşkes anlaşmasının uygulanmasını denetlemek için kurulacak barış gücünde Türkiye’nin yer alacağını belirtmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün Bakü’de gerçekleştirdiği temaslarda Türk barış gücünün kesin olarak bölgede yer alacağını vurguladı. Aynı şekilde Milli Savunma Bakanı Orgeneral Hulusi Akar’da, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’da anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere ortak barış gücünde yer alacağını belirtti.

Beri taraftan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada Türk-Rus heyetinin yarın Dağlık Karabağ’daki durumu netleştirmek üzere bir araya geleceğini ifade etmişti. Rusya ve Türkiye taraflarından farklı açıklamalar gelse de, heyetlerin yarınki görüşmelerinin ardından durumun daha da netleşmesi bekleniyor.

 

İlginizi Çekebilir

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …

Steinmeir Erdoğan’la görüştü; Hamas’ı suçladı, İsrail’i akladı!

Beştepe’de gerçekleşen  Erdoğan – Steinmeier zirvesi sona erdi. Görüşmenin ardından liderler ortak basın açıklaması yaptı. …