15:58 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

“Çin ordusu Huawei’yi destekliyor”

ABD Savunma Bakanlığı, Çin ordusunun 20 Çin firmasına ya sahip olduğu ya da bu firmaları desteklediğini düşünüyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin ordusunun teknoloji şirketi Huawei’nin de aralarında olduğu 20 Çin firmasına ya sahip olduğu ya da bu firmaları desteklediğini düşünüyor.

Amerikan medyasına göre Pentagon’un hazırladığı listede güvenlik kamerası sistemi firması Hikvision, telekomünikasyon şirketleri China Telecoms ve China Mobile ile Çin Havacılık Sanayii Kurumu (AVIC) da yer alıyor.

Listenin ABD’nin firmalara karşı yeni mali yaptırımlarına zemin hazırlayabileceği belirtiliyor.

Pekin yönetimi uzun zamandır firmalarının Çin ve Komünist Parti tarafından kullanıldıkları iddiasını reddediyor.

Listenin, Çin ordusunun hassas teknolojik bilgileri ele geçirmesini engellemek için ABD Kongresi’ndeki komiteler, ticari kuruluşlar, yatırımcılar ve Çinli firmalar ile muhtemel ortaklık kuracak firmaları bilgilendirmek için hazırlandığı anlaşılıyor.

ABD yasalarına göre Amerikan Savunma Bakanlığı, ülkede faaliyet gösteren ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun “sahip olduğu veya kontrol ettiği” firmaları izlemek zorunda.

Senatörlerden güncelleme çağrısı

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kongre üyeleri son aylarda Pentagon, Çin hükümetinin ya da ordusunun kontrol ettiği şirketlerin listesini yayımlamaları ve güncellemeleri konusunda baskı altındaydı.

ABD Başkanı Donald Trump, Huawei’nin de aralarında olduğu “ulusal güvenlik riski” oluşturduğuna inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerine ABD’li firmaların teknolojilerinin satılmasını yasaklamıştı. Washington yönetimi, Çin ile olan ticaret savaşının ABD’nin ticari sırlarının çalınmasına bir yanıt olduğunu söylemişti.

Washington, müttefiklerine, Huawei’in 5G teknolojisini kullanmamaları konusunda da baskı yapmıştı. Ancak Trump’ın yaptırım kararları Avrupa ülkelerinden destek görmemişti.

DİĞER GELİŞMELER