22:01 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping: Savaşa hazır olun!

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, askerlere akıllarını ve enerjilerini savaşa odaklamaları çağrısında bulundu.

 

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ülkenin güneyindeki Guandong eyaletinde bulunan bir askeri üssü ziyaretinde askerlere akıllarını ve enerjilerini savaşa odaklamaları çağrısında bulundu.

Shenzen Özel Ekonomik Alanı’nın kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümünde bölgeye yaptığı ziyaret sırasında Chaozhou kentindeki Halkın Özgürlük Ordusu’na bağlı Deniz Kuvvetleri’ni ziyaret eden Jinping, buradaki birliklerden “yüksek teyakkuz durumunu” korumalarını ve “mutlak şekilde sadık, saf ve güvenilir” olmalarını istedi.

Bu ziyaretin Tayvan konusunda ve Covid-19 salgınıyla ilgili ABD ve Çin arasındaki gerilimin en yüksek noktasına çıktığı bir dönemde gelmesi dikkat çekti.

Çin, ABD ile Tayvan’ın yakınlaşmasına tepkili

Beyaz Saray hafta başında Tayvan’a geliştirilmiş roket sistemi (HIMARS) satışı konusunda Amerikan Kongresi’nin bilgilendirdiği haberlerinin ardından Çin Dışişleri bakanı Zhao Lijian Washington yönetimine sert tepki göstererek “Tayvan’a yönelik silah satış planlarının derhal durdurulması” talebinde bulundu.

Pekin’in tepkilerine karşın Washinton ile Taipei yönetimleri arasındaki ilişkiler yakınlaşmayı sürdürüyor. Pekin ise buna tepki olarak Tayvan üzerindeki askeri tatbikatlarını arttırıyor. Çin savaş uçaklarının eylül ayındaki tatbikatta Çin ile Tayvan arasındaki “orta çizgiyi” geçmesi Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen tarafından tehdit olarak nitelendirildi.

Çin lideri mayıs ayında Ulusal halk Kongresi’ndeki konuşmasında da orduya “savaşa hazır olun talimatı vermiş, savunma bütçesini de yüzde 6,6 oranda arttırmıştı.

Tayvan yönetimi ise Çin’in toprakları üzerindeki egemenlik iddialarını reddediyor. Çin ise adanın bağımsızlığını reddederek toprak bütünlüğünü korumak için gerekirse savaşa hazır olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

DİĞER GELİŞMELER