cin abd ucagi yasak bolgeye girdi 01
cin abd ucagi yasak bolgeye girdi 01

Çin: ABD uçağı yasak bölgeye girdi

Çin yönetimi, tatbikat gerçekleştirdiği sırada ABD’yi uçuşa yasak bölgeye U-2 casus uçağı sokmakla suçladı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Çin ordusunun askeri tatbikat gerçekleştirdiği sırada ABD’ye ait casus uçaklarının hava sahasına izinsiz girdiğini iddia etti. Sözcü, yüksek irtifada seyreden Amerikan keşif uçaklarının uçuşa yasak bölgeye girdiğini belirterek, “Bu sınır ihlali, Çin’in askeri eğitim ve tatbikatlarını ciddi şekilde etkiledi. Aynı zamanda, uluslararası kuralların yanı sıra Çin ile ABD arasındaki deniz ve hava güvenliği de ihlal edildi” dedi.

Çin’den ABD’ye uyarı ve tehdit

Ayrıca Doğu Harekat Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Zhang Chunhui de Komutanlığın tetikte olacağını ve provokasyonlarla mücadele ve ulusal egemenlik ile toprak bütünlüğünü korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını açıkladı. Sözcü, ABD’nin bu hareketinin yanlış kararlara veya ağır sonuçlara sebep olacağına sözlerin ekledi.

Çin’in suçlamalarına karşılık ABD’den cevap gecikmedi. ABD Pasifik Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, U-2 casus uçağının görev halinde olduğunu ancak herhangi bir kuralın ihlal edilmediği belirtildi. Açıklamada, “Pasifik Hava Kuvvetleri Personeli, belirlenen zaman ve programda uluslararası kanunların izin verdiği ölçüde ve bölgede uçuşlarına ve operasyonlarına devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Silahsız U-2 Uçakları, 1950 yıllarında Soğuk Savaş dönemine ait Sovyet Rusya’ya yönelik casusluk için üretilen ABD Hava Kuvvetleri envanterindeki en eski uçaklardan biri olmasına rağmen son zamanlardaki uzun menzil gözlem sistemleri, uzun menzil termal ve elektro-optik sensor geliştirmeleri sayesinde binlerce mil uzaktan gözlem yapabilme yeteneğine sahip.

Öte yandan Çin Deniz Güvenliği, 24 Ağustos-30 Eylül tarihlerinde Pekin’in doğusunda yer alan Bohai Körfezi üzerinde tatbikat yapılacağını duyurmuştu.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …