aym ve yargitay a gore bylock tartismasiz feto delili 01
aym ve yargitay a gore bylock tartismasiz feto delili 01

ByLock tartışmasız FETÖ delili

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) şifreli haberleşme ağı ByLock kullanımının örgütle bağlantıyı gösterdiğini, uygulamaya yönelik verilerin hukuki olduğunu ortaya koydu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi: ByLock iletişim sistemi, somut delillerle kanıtlandığı üzere, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan ve münhasıran bu suç örgütünün bir kısım mensupları tarafından kullanılan bir ağ olması nedeniyle, örgüt talimatı ile bu ağa dahil olunduğunun ve gizliliği sağlamak için haberleşme amacıyla kullanıldığının, her türlü şüpheden uzak, kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde, kişinin örgütle bağlantısını gösteren delil olacaktır”

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin ByLock’la ilgili içtihat niteliğindeki ilk tespitleri, “Paralel Yapı” soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer’e “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından 10’ar yıl hapis cezası veren kararının gerekçesinde açıklandı.

Dairenin 2017’deki kararında, MİT tarafından teşkilata özgü teknik istihbarat usul araç ve yöntemleri kullanılarak “ByLock” uygulamasına ait verilere ulaşıldığı, dijital materyallerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığıyla paylaşıldığı aktarıldı.

“ByLock”taki mesajlaşma şekillerinin anlatıldığı gerekçeli kararda, mesajlaşma içeriklerinde, FETÖ’nün faaliyetlerini devam ettirebilmesi için yapılması gerekenlerin anlatıldığı, uygulama üzerinden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in talimatlarının iletildiği ve Gülen’den “HE” koduyla “Hocaefendi” olarak bahsedildiği belirtildi.

Gerekçeli kararda, “ByLock”un sesli görüşme özelliğinin bulunduğu, gizliliğine olan güvenden dolayı bazı örgüt mensuplarınca uygulama üzerinden, örgüt toplantılarının gerçekleştirileceği adreslerin ve yapılacak organizasyonların paylaşıldığı da anlatıldı

– “ByLock, global uygulama görüntüsü altında FETÖ üyelerinin kullanımına sunuldu”

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından örgüt mensuplarının “ByLock”a ilişkin beyanlarda bulunulduğunun hatırlatıldığı kararda, FETÖ’nün, “ByLock”u, global bir uygulama görüntüsü altında örgüt mensuplarının kullanımına sunduğu kaydedildi.

Kararda, şu tespitlerde bulunuldu:

“ByLock uygulamasının global bir uygulama görüntüsü altında münhasıran FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanımına sunulduğu sonucuna varılmıştır. ByLock iletişim sistemi, somut delillerle kanıtlandığı üzere, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan ve münhasıran bu suç örgütünün bir kısım mensupları tarafından kullanılan bir ağ olması nedeniyle, örgüt talimatı ile bu ağa dahil olunduğunun ve gizliliği sağlamak için haberleşme amacıyla kullanıldığının, her türlü şüpheden uzak, kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde, kişinin örgütle bağlantısını gösteren delil olacaktır.”

İlginizi Çekebilir

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …

Steinmeir Erdoğan’la görüştü; Hamas’ı suçladı, İsrail’i akladı!

Beştepe’de gerçekleşen  Erdoğan – Steinmeier zirvesi sona erdi. Görüşmenin ardından liderler ortak basın açıklaması yaptı. …