Brezilya vaka sayısında ABD’yi geride bıraktı

Latin Amerika’da 65 binden fazla kişinin hayatına mal olan koronavirüs, bugüne kadar 1 milyon 358 bin kişiye bulaştı.

600 milyondan fazla nüfuslu Latin Amerika’da 65 binden fazla kişinin hayatına mal olan koronavirüs, bugüne kadar 1 milyon 358 bin kişiye bulaştı. Kıtada başta Brezilya olmak üzere Peru, Şili, Meksika ve Ekvador, salgının en etkili olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, pandeminin geçtiği yanılgısına kapılmamak gerektiğine, geçtiğimiz Pazar günü yeni vaka sayısının 136 bine ulaşarak yeni bir rekor kırıldığına ve bunda Latin Amerika’daki artışların önemli payı olduğuna dikkat çekiyor. Yetkililer, salgının bölgedeki etkilerinin endişe verici boyutlara ulaştığını söylüyor ve bölgeye destek vermeleri için uluslararası kurumlara çağrıda bulunuyor.

DSÖ’nün artan endişesinin altında yatan nedenlerden biri, Haziran ayının ilk haftasında toplam can kayıplarının Meksika’da %38, Brezilya’da %24, Peru’da %21 ve Şili’de %55 artması. Uzmanların henüz doruk noktasına ulaşmadığını söylediği salgında benzer bir durum, vaka sayılarında da görülüyor.

Brezilya yeni vaka sayısında başı çekiyor

Latin Amerika’da virüsün tespit edildiği ilk ülke olan Brezilya’da bugüne kadar 710 bin vaka görüldü ve 8 bini Haziran ayında olmak üzere 37 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Brezilya, toplam vaka sayısında ABD’den sonra ikinci, can kaybında ise üçüncü sırada bulunuyor. DSÖ verilerine göre 8 Haziran’da görülen 105 bin 872 yeni vakanın 18 bin 925’i, Brezilya’da kayıtlara geçti. Bu, her 6 yeni vakanın en az birinin Brezilya’da tespit edildiği anlamına geliyor.

Meksika’da yüksek ölüm oranları

Meksika, 14 bini aşan can kaybı ile Brezilya’dan sonra bölgede salgından en fazla etkilenen ülke. Meksika’daki vaka sayısı 120 binle Peru ve Şili’den daha az olsa da ülke, %11,7 olan yüksek ölüm oranı ile dikkat çekiyor.
Virüsün yol açtığı ilk can kaybının 18 Mart’ta kayda geçtiği Meksika’da Haziran başında 9.930 olan ölü sayısı, son haftada 5.000’den fazla arttı. Meksikalı yetkililer, salgında yaşamını yitirenlerin toplam sayısının 35 bine ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Sosyoekonomik sorunlar riski artırıyor

Uluslararası sağlık örgütleri, pandeminin sonuçlarının Latin Amerika’da gelişmiş ülkelere göre daha ağır olacağını öngörüyor ve bölgeyi yüksek risk taşıyan yerler arasında değerlendiriyor.

Dünya Çalışma Örgütü Latin Amerika Dairesi verilerine göre ise toplamda 292 milyon çalışanın 158 milyonu, kayıt dışı ekonomide herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan istihdam ediliyor.

Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre dünyada sosyal adaletsizliğin en fazla yaşandığı yer olan Latin Amerika’da 190 milyon kişinin yani neredeyse her üç kişiden birinin yoksulluk koşullarında yaşaması, 45 milyon kişinin yeterli beslenememesi ve halkın %30’unun sağlık hizmetlerine erişiminin bulunmaması, risk faktörünü artıran başlıklar arasında yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …