bolton acikladi erdogan trumpi rojova konusunda ikna etti 1596713213 6314
bolton acikladi erdogan trumpi rojova konusunda ikna etti 1596713213 6314

Bolton açıkladı: Erdoğan Trump’ı Rojova konusunda ikna etti

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“KEŞKE YANIT VEREBİLSEYDİM”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yakınlığıyla bilinen Rudaw’ın canlı yayına konuk oldu. Bolton Gazetecinin Başkan Erdoğan ile Trump arasındaki görüşmelere atıfta bulunarak sorduğu, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump’ı ikna etmeyi nasıl kolayca başardı?’ sorusuna yanıt vermekte zorlanan Bolton, “Keşke bu soruya iyi bir yanıt verebilseydim. Ben kendim de anlayamıyorum.” dedi.

“DAHA DA BAŞARILI OLDU”

Bolton, Erdoğan’ın 2018’de Trump’ı Rojova’dan çekilmeye ikna etmesine ilişkin konuya da değindi, “Trump, Erdoğan’ın bütün ABD askerlerinin Rojova’dan çekilmesi önerisine razı gelmişti. Biz de bu önerinin iyi bir fikir olmadığını Trump’a ilettik. 2019’da olanlar, Erdoğan ve Türkiye’nin baskıları sonucu gelişmiş, sonuç itibarıyla bu baskılar işe yaramıştı. Erdoğan, 2018’de yapmak istediğini Trump’a yaptırdı. Bu kez daha da başarılı oldu.” ifadelerini kullandı.

“BİDEN’IN GELMESİYLE”

Bolton ayrıca YPG’nin yeniden destek kazanabilmesi için Trump yönetiminin seçimi kaybetmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca bölgede yaşanan durumun Suriye çözümüne katkı sağlayabilmesi adına 2018 öncesi döneme gelebilmesi için Rusya ve İran’ın da bölgeden çekilmesi gerektiğini belirtti:

“Bana göre en iyi çözüm tıpkı 2018’de olduğu gibi Koalisyon güçlerinin Rojava ve Fırat’ın doğusuna dönmesidir. Rusya hava güçlerinin bölgeden çıkarılması gerekiyor. İran ve Rusya güçlerinin bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor. Aynı zamanda Esad güçleri de bu bölgelerden kovulmalı. Bu doğrultuda atılacak her adım istikrarı sağlayacak ve Esad ile etkili bir müzakerenin oluşması için büyük fırsatlar yaratacaktır. Halihazırda, Esad ile müzakere için Kürtlerin konumu çok zayıf. Müzakerelerin başarılı bir sonuca ulaşmasına yardımcı olmayacaktır. Esad taviz sözü bile verse ben güvenmem. Bir kez daha söylüyorum; Kürtler siyasi ve diplomasi çabalar harçamalı. Joe Biden’in ABD Başkanı seçilmesiyle bir ihtimal bölgenin durumu 2018’deki sürece geri dönebilir.”

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …