bmgk dan turkiye ye kibris pozisyonuna kinama 01
bmgk dan turkiye ye kibris pozisyonuna kinama 01

BMGK’dan Türkiye’ye Kıbrıs pozisyonuna kınama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ile ilgili açıklamaları sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) Türkiye’nin pozisyona ilişkin kınama geldi.

Ankara, BM ve çeşitli ülkelerin açıklamaları üzerine tepki gösterdi. Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan cevabi açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi kararları mülkiyet ve egemenlik haklarının üzerinde değildir” denildi.

Kurban Bayramı nedeniyle 81 ilde gerçekleştirilen AK Parti bayramlaşma programına video konferans yöntemiyle katılan Erdoğan konuşmasında “Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs diye bir olay kalmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

 
 

Erdoğan şöyle konuşmuştu:

“Biliyorsunuz Kıbrıs Türkü kardeşlerimiz yıllarca kendilerini sahte vaatler, yalanlarla, iki yüzlülükle aldatanlara cevaplarını bir süre önce açıkladıkları yeni bir kararla verdiler. Artık Kıbrıs Türklerinin uluslararası görüşmelerde masadaki tek talebi, egemen devlet statülerinin tanınmasıdır. Bunun dışındaki tüm teklifler geçerliliğini yitirmiştir. Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs diye bir olay kalmamıştır. Bizim için sadece Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin mevcut sıkıntıları içindeki bağımsız devletler vardır.

“Tek taraflı eylemlerden endişe duyuyoruz”

AFP tarafından yayınlanan BMGK pozisyonu ise diplomatların şu açıklama üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi: “Güvenlik Konseyi, Türk liderlerin Kıbrıs’taki açıklamalarını kınıyor. Konsey, önceki kararlarına ve açıklamalarına aykırı olan bu tek taraflı eylemlerden derin endişe duyuyor”

Dışişleri Bakanlığı: Asılsız iddialara dayanan açıklamaları tümüyle reddediyoruz

Ankara’dan, Maraş açılımına ilişkin BM ve çeşitli ülkelerin açıklamalarına tepki geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ada’daki gerçeklerle bağdaşmayan ve asılsız iddialara dayanan açıklamaları tümüyle reddediyor ve bunlara ilişkin KKTC’nin verdiği cevapları tamamıyla paylaşıyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Bu açıklamalar Maraş’ın KKTC toprağı olmadığı, KKTC’nin Maraş’taki mülklere el koyacağı ve buraya mülkiyet hakları hilafına yerleşimciler getireceği gibi mesnetsiz iddialara ve Rum-Yunan kara propagandasına dayanmaktadır. Maraş, KKTC toprağı olup, KKTC makamlarının iyi niyetli yaklaşımı çerçevesinde zamanında yerleşime açılmamış, askeri bölge olarak ilan edilmiştir. KKTC makamlarınca Maraş açılımı kapsamında alınan tüm kararlar mülkiyet haklarına saygı çerçevesinde olup, uluslararası hukukla tamamen uyum içerisindedir. İddia edildiğinin aksine, BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edilmesi söz konusu değildir. Kaldı ki BM Güvenlik Konseyi kararları mülkiyet ve egemenlik haklarının üzerinde değildir. BM Güvenlik Konseyi maalesef Kıbrıs meselesinde de sahadaki gerçekleri görmemekte ısrar etmektedir”

İlginizi Çekebilir

Heykel önünde “Puta tapmayın!” diye bağırdı, gözaltına alındı[Videolu]

Kayseri’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında yaşanan olay tepkilere neden oldu …

Ali Erbaş’ın Arapçası yok mu: “Türkçe olarak şey yapabilirseniz..”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyareti esnasında kendisine eşlik eden heyetin içinde olan Diyanet İşleri Başkanı Ali …