13:18 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

G-20 zirvesi: Biden Putin’in ve Cinping’in yokluğunu fırsat bildi

Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G-20 liderler zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve Çin devlet başkanlarının yokluğunu fırsata çevirmeyi amaçladığı ileri sürüldü

Biden Cinpingin yokluğunu fırsat bildi Basın mensuplarının alınmadığı toplantıda ne konuşuldu

Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen ve 2 gün sürecek olan G20 Liderler Zirvesi bugün başladı. Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Fumio Kishida gibi güçlü liderler katılıyor.

Zirveye Rusya Devlet Başkanı Putin katılmazken Moskova’yı toplantıda Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Cinping de bu seneki zirveye katılmadı. Analistler Çin Devlet Başkanının ABD lideri Joe Biden ile görüşmek gibi önemli bir fırsatı kaçırdığının altını çizdi.

Dünya basınında yer alan pek çok analizde ise Biden’in Cinping ve Putin’in yokluğunu fırsat olarak gördüğü yazıldı.

İngiliz Guardian gazetesi, ABD liderinin Hindistan başbakanı Narendra Modi’yi Çin’i kontrol altına almak için tasarlanmış bir ittifaka çekmek için yeni adımlar attığını iddia etti.

Biden Cinpingin yokluğunu fırsat bildi Basın mensuplarının alınmadığı toplantıda ne konuşuldu

Gazete, ABD ve Hindistan arasında imzalanan savunma anlaşmasına dikkat çekti. 

Biden Yeni Delhi’ye ulaştığında ilk işi Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile baş başa görüşmek oldu. Başbakanlık konutunda yapılan ikili görüşme öncesinde ABD basın mensuplarına, iki liderin görüş alanı dışında bir minibüste dışarıda kalmaları söylendi.

Guardian basın mensuplarının görüşmeyi yakından takip etmesine engel olunduğuna dikkat çekerken Beyaz Saray’dan görüşme sonrası yapılan açıklamada Biden’ın Modi’nin demokratik değerlere olan ortak bağlılığını memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

G20 zirvesini büyük bir fırsat olarak gören Biden, Yeni Delhi’ye eli boş gitmedi.

Biden Cinpingin yokluğunu fırsat bildi Basın mensuplarının alınmadığı toplantıda ne konuşuldu

Dünya Bankası’nda yapılacak reform, yatırımların artırılması, gelişmekte olan ülkelere ABD fonlarından yararlanılarak verilecek yüz milyarlarca dolarlık yeni hibe ve kredinin ABD liderinin çantasında olduğu belirtildi.

DİĞER GELİŞMELER