20:49 Salı / 16 Nisan 2024 | 7 Şevval 1445

Bennett: İsrail, İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemekten sorumlu

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İran’ın son üç yılda uranyum zenginleştirmede ‘dev bir sıçrama’ yaptığını söyleyerek, “İsrail’in sorumluluğu, İran’ın asla nükleer silaha sahip olmayacağından sözlerle değil eylemlerle emin olmaktır” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in veda ziyareti kapsamında ülkeye yaptığı ziyarette Bennett ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Merkel de basın toplantısında İran konusuna değinerek, “Nükleer anlaşmanın geleceği konusunda kritik haftalardayız. İran’a derhal müzakere masasına dönmeleri gerektiğine dair açık bir mesaj göndermek istiyoruz” diye konuştu.

Bu ifadeler, İran’ın 120 kilodan fazla yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu açıklamasının ertesi günü geldi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, dün devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “120 kiloyu aştık. Halkımız çok iyi biliyor ki, onlar (Batılı güçler) bize Tahran reaktöründe kullanılmak üzere yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş yakıt sağlamalıydı, ama bunu yapmadılar” ifadelerini kullanmıştı.

DİĞER GELİŞMELER