18:07 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Bakan Çavuşoğlu: Afganistan’da artık yeni bir gerçeklik var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sırp gazetesi Politika’ya açıklamalarda bulundu.

Afganistan’daki ortamın yeni bir göç dalgasını tetikleyebileceğini belirten Çavuşoğlu, uluslararası topluma birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. Türkiye-ABD ilişkilerinin hassas bir dönemden geçtiğini belirten Çavuşoğlu, buna rağmen, ABD ile müttefiklik ilişkilerinin her zaman gelişmeye devam ettiğini anımsattı.

Çavuşoğlu, ticari ve ekonomik faaliyetlerin ikili ilişkilerin lokomotifi olduğunu vurguladı. 2019 yılında güncellenerek yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın, ticaretin daha da gelişmesini sağladığını ve ikili ticaret hacminin geçen yıl salgına rağmen 1,5 milyar dolara ulaştığını belirten Çavuşoğlu, ticaret hacminin, bu yılki hedefi olan 2 milyar doları yakalayacak gibi göründüğüne işaret ederek, “Orta vadedeki amacımız, Sayın Cumhurbaşkanlarımız tarafından konulan 5 milyar dolar hedefine ulaşmak.” dedi.

“AFGANİSTAN’DA ARTIK YENİ BİR GERÇEKLİK VAR”

Çavuşoğlu, Taliban’ın Afganistan’da iktidara gelişine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Afganistan’da artık yeni bir gerçekliğin var olduğunu aktaran Çavuşoğlu, bölgede huzur, barış ve istikrarın sağlanmasına odaklanılması gerektiğini söyledi. Halkın can ve mal güvenliğinin korunması için öncelikli olarak otorite boşluğuna meydan verilmemesi gerektiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Tüm Afganların kendini ait hissettiği kapsayıcı bir yönetim kurulmasını arzuluyoruz. Geçmişteki hatalardan ders çıkarılarak kapsayıcı anlayışla hareket edilmesi, Afganistan’da sürdürülebilir barışın tesisine katkı sağlayacak.” açıklamasında bulundu.

DİĞER GELİŞMELER