baas ideolojisinin fikir babasi misel eflak 01
baas ideolojisinin fikir babasi misel eflak 01

Baas ideolojisinin fikir babası: Mişel Eflak[VİDEOLU]

Emperyalist ülkelerin Ortadoğu bölgesinde hayata geçirdiği sömürü düzenine karşı milliyetçi bir tepki olarak ortaya çıkan Baas (yeniden diriliş) İdeolojisinin fikir babası ve kurucusu kabul edilen Mişel Eflak, 1910 yılında Şam’da doğdu. Ticaretle meşgul olan Ortodoks Hristiyan bir ailenin ferdidir. Ortaöğretim seviyesindeki eğitimini Suriye’de Fransız okullarında tamamladıktan sonra 1929-1932 yılları arasında Sorbonne Üniversitesinde Felsefe eğitimi aldı. Fransa’da filozof Henri-Louis Bergson’nun fikirlerinden etkilenip, Marksizmle ilgilenmeye başladı.

Mişel Aflak (Şam 1943)

Baas Hareketini beraber kuracağı Selahaddin Bitar’la da Fransa’da tanıştı. Suriye’ye döndükten sonra okullarda tarih dersleri verdi. Fransız manda yönetiminden parti kurmak için izin alamayınca 1940 yılında Selahaddin Bitar’la birlikte Arap İhya Hareketini kurdular. Hareketin ismini 1942 yılında Arap Baas Hareketi olarak değiştirdiler. 1947 yılında Zeki Arsuzi de Eflak ve Bitar ikilisine katılınca hareket partiye çevrilip, ilk kongre yapıldı. Kongrenin nihayetinde Mişel Eflak partinin manevi lideri ve akıl hocası, Selahaddin Bitar ise genel sekreter seçildi.

İlginç bir şekilde kongrede Zeki Arsuzi’ye görev verilmedi. Partinin yayın organı “el Baas” gazetesi 1948 yılında kuruldu. Eflak, 1948 Arap-İsrail savaşındaki yenilgiden dolayı mevcut hükümeti sert dille eleştirip, protesto gösterileri organize etti. Bu eleştirilerin neticesinde bir süre tutuklu kaldı. 1949 yılında yapılan seçimleri Haşim Attasi kazanıp, kurulan hükümette Eflak’a eğitim bakanlığı görevi verildi. Aralık 1949’a kadar bu görevde kaldı.

1951 yılında Albay Edip Çiçekli darbe yaparak yönetime el koydu. İktidarı ele geçirince bütün siyasi partilerin faaliyetlerini yasakladı. Eflak, artan baskılardan dolayı Selahaddin Bitar’la birlikte Lübnan’a kaçtı ve Lübnan’da Edip Çiçekli’nin iktidarına son vermek için bütün muhalif partilerle işbirliği yapma uğraşı verdi. 1953 yılında Ekrem Havrani’nin Arap Sosyalist Partisiyle birleşilerek Arap Sosyalist Baas Partisi kuruldu. 1954 yılında Çiçekli’nin iktidarı başka bir darbeyle sona erince Suriye’ye geri döndü. Akabinde yapılan seçimlerde Baas Partisi mecliste 22 sandalye kazandı.

İlginizi Çekebilir

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …

İsrail lobisi üniversitelerin ensesinde; gözaltılar gençleri yıldırmıyor!

Columbia, Yale, Newyork.. ABD’nin en prestijli üniversiteleri. Her biri, İsrail vahşetine karşı haykıran öğrencilerin anlamlı …