13:43 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Azerbaycan-Ermenistan savaşında son gelişmesi! Açıklama Macron’dan

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki gerilimde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ermenistan yeni ateşkes rejimine uymuyor.

27 Eylül Pazar sabahı Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve çok sayıda yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı. İki ülke arasında daha sonra Moskova’da yapılan görüşmede esirlerin ve cenazelerin değişimi için ateşkes kararı alınmıştı. Sürenin dolmasının ardından ikinci defa insani ateşkes ilan edildi. Ancak Erivan tarafının sivil alanlara saldırıları durmuyor.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gelişmeleri gün boyunca bu haberimizden takip edebilirsiniz.

– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan insani ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı (Macron) son gün ve saatlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları ile koordineli olarak yapılan Fransız arabuluculuğunun ardından bu akşam Ermenistan ve Azerbaycan’ın birlikte ilan ettikleri insani ateşkesi memnuniyetle karşılıyor. Bu ateşkes koşulsuz olmalı ve her iki tarafça titizlikle gözetilmeli” ifadelerine yer verildi.

SALDIRILAR ÖNLENDİ

– Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun cephenin farklı yönlerinde top ve havanlar kullanarak durumu gerginleştirdiği belirtildi. Ermenistan ordusunun Ağdere, Fuzuli, Hadrut ve Cebrail yönlerinde saldırı girişiminde bulunduğu, Azerbaycan ordusunun bu saldırıları önlediği kaydedildi.

ERMENİSTAN ATEŞKESE UYMUYOR

– Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan güçlerinin, Cebrail kentinin çevresindeki bölgelere ve Araz nehri boyunca kurtarılmış köylere top ve havanlarla ateş açtığı belirtildi. Azerbaycan askerleri arasında can kaybı olmadığı, Ermenistan güçlerine gereken yanıtın verildiği ifade edilen açıklamada, Azerbaycan ordusunun tüm cephe boyunca ilgili faaliyetini sürdürdüğü aktarıldı. Bakanlığın bir başka açıklamasında da dün ateşkes yürürlüğe girene kadar, Ermenistan ordusuna ait 2 S-300 uçaksavar sisteminin füze atış istasyonu, 5 T-72 tank, 3 Grad füze sistemi, 2 Smerç roketatar sistemi,1 D-20 obüs, 1 KS-19 uçaksavar topu ve mühimmat taşıyan 6 aracın imha edildiği aktarıldı. Açıklamada, Azerbaycan ordusunun tüm cephe boyunca avantajlı durumda olduğu vurgulandı. Azerbaycan ve Ermenistan’ın üzerinde anlaştığı insani amaçlı geçici ateşkes bugün yerel saatle 00.00’da yürürlüğe girmişti.

 

DİĞER GELİŞMELER