05:48 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

‘AUKUS’a karşı Çin ve Rusya’dan hamle

ABD, İngiltere ve Avustralya liderlerinin AUKUS işbirliği ilan etmelerinin ardından bölgede sular durulmuyor. Çin ve Rus savaş gemileri, Japonya’nın güneyindeki Osumi Boğazı’ndan ilk kez geçiş yaptı.

Japonya Savunma Bakanlığı, Çin ve Rus donanmalarına ait savaş filosunun ülkenin güneyinde seyrettiğini açıkladı.

Açıklamaya göre, ilk olarak Koçi eyaletinin güneyinde saptanan Çin ve Rusya donanma unsurları, güneybatıya doğru seyretti.

Çin ve Rus savaş filosu Osumi Boğazı'ndan geçiş yaptı

Kagoşima eyaleti ile Tanegaşima Adası arasına ilerleyen filo, Osumi Boğazı’ndan geçerek Doğu Çin Denizi’ne yöneldi.

Filonun ilerlemesi sırasında Çin’in Renhai sınıfı güdümlü füze destroyerinden bir helikopterin havalandığı ve Nagazaki açıklarında seyretti.

Çin ve Rus savaş filosu Osumi Boğazı'ndan geçiş yaptı

Akabinde havalanan Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri (ASDF) savaş jetlerinin uyarıları sonrası, helikopter havalandığı noktaya indi.

Helikopterin Japonya hava sahasını ihlal etmediği belirtildi.

Kyodo ajansının Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, Çin ve Rus savaş gemileri birlikte ilk kez Osumi Boğazı’ndan geçti.

Uluslararası seyrüsefer için kullanılan dar boğazdan savaş gemileri dahil yabancı gemilerin geçişinin yasa dışı olmadığı kaydedildi.

Çin ve Rusya donanma unsurları, hafta başında Japonya’nın kuzeyindeki Honşu ile Hokkaido bölgeleri arasında kalan Tsugaru Boğazı’ndan geçiş yapmıştı.

Savaş gemileri dahil yabancı gemilerin Tsugaru Boğazı’ndan da geçişinin yasa dışı olmadığı bildirilmişti.

Ulusal basında, hafta başı ve sonunda Japonya’nın hem kuzey hem de güneyinde seyreden yabancı savaş filolarının, Japon Denizi’nde ortak tatbikat gerçekleştirdiği bilinen Çin ve Rusya donanmalarından bir kısım unsurlar olabileceğine işaret edildi.

'AUKUS' İŞBİRLİĞİ

ABD, İNGILTERE VE AVUSTRALYA’NIN ‘AUKUS’ İŞBİRLİĞİ

Hint-Pasifik bölgesinde Çin’e karşı üstünlük kurmak için ABD, İngiltere ve Avustralya liderleri, AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurduğunu duyurmuştu. Bu kapsamda ABD ile İngiltere’nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacaklar.

DİĞER GELİŞMELER