15:10 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Atlantik’e çıkan İran savaş gemileri Rus donanmasıyla birlikte gövde gösterisi yaptı

Atlantik’e çıkan ilk İran savaş gemileri olarak ABD ve İngiliz medyasında türlü spekülasyona malzeme olan Sehend destroyeri ile Mekran ileri üs gemisi, St. Petersburg’daki donanma töreninde boy gösterdi.

Rusya’da savaş gemileri ve nükleer denizaltıların geçit töreni yaptığı Donanma Günü, ilk kez Atlantik Okyanusu’na çıkmış İran savaş gemilerinin boy göstermesine de sahne oldu. Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre Rusya’nın dünyanın lider donanma gücü olduğunu gösteren St. Petersburg’daki törene, İran’ın Sehend destroyeri ile onu destekleyen Mekran ileri üs gemisi de katıldı. Mayısta Basra Körfezi’ndeki Bender Abbas Limanı’ndan hareket edip Afrika’yı dolanarak haziranda Atlas Okyanusu’na ulaşan Sehend ile Mekran’dan oluşan 77. Filo’nun olası kargosu ve varış noktasına dair Batı medyasında çarşaf çarşaf spekülasyon yapılmıştı. 

Teoride Mekran, Haziran 2019’da Hürmüz Boğazı’nda 220 milyon dolarlık bir ABD insansız hava aracını düşüren gelişmiş Hordad uçaksavar füzesi sistemi de dahil İran Silahlı Kuvvetleri’nin kıyı savunması veya hava savunması için geliştirilmiş her türlü mobil silahını taşıyabileceği konuşuluyor.

İranlı mühendislerin eseri Sehend ile Mekran’ın uzun bir yolculukla Avrupa’yı turlaması, Tahran’ın geleneksel bir uzun menzilli savaş gemisi inşa etmek için gereken maliyet ve zamanın sadece çok küçük bir kısmını harcayarak, küresel güç yansıtma kabiliyetine eriştiğinin göstergesi olarak yorumlandı.

DİĞER GELİŞMELER