13:46 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Almanya: Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz’den çekilmeli

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki gerilim bölgesinden gemilerini çekmeleri ve diyalog kurmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz krizinde arabuluculuğa soyunan Maas, Alman ZDF televizyonuna verdiği demeçte Ankara ile Atina’ya çağrıda bulundu.

Maas, “Her iki taraf da müzakerelere başlamaya hazır olmalı. Durumun bu ayın sonuna kadar sakinleşebileceğini umuyoruz. Eğer her iki taraf da Doğu Akdeniz’deki gemilerini çekerse, müzakereler için bir yol açılırsa ve görüşmeler sırasında provokasyon olmazsa, bu durum gerilime çözüme bulmanın tek yolu olabilir” ifadelerini kullandı.

Maas, önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye ile Yunanistan arasında yakın zamanda bir diyaloğun gerçekleşme ihtimaline ilişkin bir soruya, “Tabii ki kendimizi kandırmıyoruz. Durum zor ve bu durumu çözmek de çok kolay değil. Fakat iki tarafta da hem Atina’da hem Ankara’da, hep tek yolun bir diyaloğu başlatmak olduğu söylendi. İki taraf da ön koşulun olmamasını istiyor. Biz bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü AB içinde Türkiye ile olan diyaloğu da yapıcı bir temele oturtmak istiyoruz” yanıtını vermişti.

DİĞER GELİŞMELER